Select Menu


Ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν στο 1/3 του ΑΕΠ χρωστούν οι φορολογούμενοι - Έφτασαν στα 60 δισ. στο εξάμηνο του 2013 - Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη νέα γενιά χρεών που δημιουργείται
02/08/13

«Βουνό» έχουν γίνει τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς την εφορία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αγγίζουν πλέον τα 60 δις. ευρώ και ένας στους πέντε πολίτες βρίσκεται με ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του ΑΕΠ (183 δις. ευρώ) προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει δημιουργηθεί από τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου.
Από τις αρχές του έτους τα χρέη αυτά είναι αυξημένα κατά 4 δις. ευρώ - δείγμα της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά.
Παρά ταύτα η εφορία έχει βάλει στο «μάτι» 2.006.611 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) με οφειλές 21,5 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε οφειλέτης χρωστά στην εφορία, κατά μέσο όρο 10.729 ευρώ!
Τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη τα οποία χρωστούν 167.809 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα.
Από τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα προκύπτει ότι από την τεράστια δεξαμενή αυτών οφειλών τα 26 δισ. ευρώ είναι οφειλές από πρόστιμα τα οποία έχουν καταλογιστεί για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Τα περισσότερα από τα πρόστιμα αυτά δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ από τους φορολογούμενους, καθώς είναι δυσθεώρητα και εξοντωτικά.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη:
*Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,3 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 22,3% των συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο,
*Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 18,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.
* Τα χρέη από ακάλυπτες επιταγές και ενοίκια είναι 4,6 εκατ. ευρώ και 117 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα
Την ίδια στιγμή, με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό προχωρά η αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες. Τα «φέσια» του κράτους μειώθηκαν μόλις κατά 89 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα στα 6,841 δις. ευρώ τον Ιούνιο από 6,930 δις. ευρώ τον Μάιο, γεγονός το οποίο είναι ενδεικτικό της μηδενικής ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά.
Ενδεικτικά του προβλήματος είναι τα στοιχεία με τα αποτελέσματα των εισπράξεων από τις 140 εφορίες της χώρας: το 90% των Δ.Ο.Υ. κινήθηκε εκτός στόχων! Ειδικότερα, 127 εφορίες δεν μπόρεσαν να εισπράξουν τα προσδοκώμενα έσοδα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συνολικά υστέρηση 5,2% ή 102,7 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις.
Σε επίπεδο εξαμήνου, 126 εφορίες βρέθηκαν εκτός στόχων, με την υστέρηση των εσόδων να φτάνει συνολικά τα 652,5 εκατ. ευρώ (-5,2%).
Από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, σε ταμειακή βάση προκύπτει ότι το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 981 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013, γεγονός που το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Τα έσοδα πάντως ήταν λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2012: 49,4 δισ. ευρώ από 49,9 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr.
Επιμέλεια : Κούρκουλος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top