Select Menu

Η μέσω non paper δημόσια ομολογία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι στην ελληνική επικράτεια ακμάζει μια φορολογική «μειονότητα» -οι Untouchables- που αποτελείται από εξαιρετικά οικονομικά καλοστεκούμενους celebrities με μεγαλύτερη ή μικρότερη αναγνωρισιμότητα και, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, υπό απόλυτη φορολογική ασυλία και πολιτική προστασία λόγω απειλής εξαφάνισης τους, μπορεί να προκαλεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της αλλά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος «καρφώνει» δημόσια τους προκατόχους του, τον ελληνικό λαό, τη χώρα ολόκληρη. Είχαν προηγηθεί η θρυλούμενη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι κυβερνά μια «διεφθαρμένη χώρα» -την οποία προφανώς διέφθειραν οι κυβερνήσεις που επέβαλλαν στη χώρα αυτή εισβολείς από τον πλανήτη Αρη- και η απογραφή Αλογοσκούφη –που «έδωσε» την κυβέρνηση Σημίτη και τους προκατόχους του στο Υπουργείο Οικονομικών και εξέθεσε την Κομισιόν, την ΕΚΤ, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ μέχρι... και τους μπουφετζήδες στα κυλικεία των υπηρεσιών στις Βρυξέλλες.

Αναζητώντας τώρα τη σκοπιμότητα του non paper Στουρνάρα, μπορεί κανείς να πιάσει την άκρη του νήματος από τις δύο άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος, που, όπως δείχνει η νεκροψία, κατάφεραν η παλαιότερη να θέσει σε εγρήγορση των ιππικό των Βρυξελλών για εφόρμηση και η νεώτερη να τους καλέσει σε επέμβαση.

Ερχεται λοιπόν τώρα ο υπουργός Οικονομικών και ομολογεί ότι μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια εφαρμογής της σκληρότερης λιτότητας που έχει υποστεί μεταπολεμικά η χώρα και ενώ έχουν ψηφιστεί αλλεπάλληλα φορολογικά νομοσχέδια και τροπολογίες που πολλαπλασίασαν τους φόρους, αύξησαν κατακόρυφα τους συντελεστές, εκμηδένισαν το αφορολόγητο όριο, αφάνισαν την μικρο-ιδιοκτησία, αφάνισαν τις φοροαπαλλαγές και σχεδόν διπλασίασαν τον ΦΠΑ, εκτινάσσοντας σε ανυπολόγιστα ποσοστά την ανεργία και εδραιώνοντας την ύφεση, η φορολογική «μειονότητα» των Untouchables ζει και βασιλεύει συνεχίζοντας να τελεί υπό πολιτική προστασία, τόσο από τον ίδιο στον ένα χρόνο υπουργίας του όσο και από τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν λαμβάνεται υπόψη γιατί επικοινωνιακά αυτός είναι με «κοινοβουλευτική βούλα» πρόσφορος για να φορτωθεί όλα τα αμαρτήματα της περιόδου.

Συμπερασματικά και αναζητώντας πάντα κίνητρα και σκοπιμότητες η δήλωση αυτή του Γ. Στουρνάρα δείχνει να καλεί το ιππικό των Βρυξελλών, που βρίσκεται πλέον εγκατεστημένο στην Ελλάδα, να αναλάβει πλήρη δράση στα φορολογικά. Κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων ζητημάτων που θα ανακύψουν, εμπεριέχει τον βέβαιο κίνδυνο ότι κοντά στη «μειονότητα» των Untouchables –που είναι αυτονόητο ότι δεν θα έπρεπε να υπήρχε- να καούν και τα χλωρά.

Γιάννης Γεωργίου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top