Select Menu

by makis el"Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα...". Αυτός είναι ο τίτλος του νέου δημοσιεύματος των Financial Times, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο νέο αυτό δημοσίευμα, γίνεται ειδική μνεία στη νέα συνέντευξη που παραχώρησε σε 5 μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο
πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem.

"Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως η Ευρωζώνη θα χρειαστεί να εξετάσει εκ νέου το ελληνικό ζήτημα - και το κατά πόσο η Αθήνα θα χρειαστεί πρόσθετη οικονομική στήριξη - τον Απρίλιο του 2014", σχολιάζουν οι Financial Times. 

Και τονίζουν: Η δήλωση αυτή του Ολλανδού αξιωματούχου θα εκπλήξει ορισμένα μέλη της τρόικας - κυρίως τους αξιωματούχους του ΔΝΤ - που προειδοποιούν πως η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των δανειστών της.

Αμέσως μόλις η πρώτη υπό - δόση των 3 δισ. ευρώ (από τα 4,8 δισ. ευρώ που πρέπει να χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη) εκταμιευθεί, τότε οι Ευρωπαίοι θα έχουν καταβάλλει προς την Αθήνα το σωρευτικό ποσό των 133,6 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 144,6 δισ. ευρώ για το οποίο έχουν δεσμευθεί (Τα υπόλοιπα αποτελούν το μερίδιο του ΔΝΤ).. 

Επομένως, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, η Ευρωζώνη έχει να χορηγήσει ακόμη 11 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα κεφάλαια εξανεμίζονται πολύ γρήγορα...
Oι Financial Times προειδοποιούν: Δεν υπάρχουν άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, 2014, ακόμη κι αν το ελληνικό πακέτο διάσωσης έχει σχεδιαστεί με στόχο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. 

"Τα χρήματα μπορεί να τελειώσουν πολύ πιο γρήγορα, καθώς όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση τόσο για το τρίτο, όσο και για το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αλλά και επειδή υπολείπονται ακόμη 1,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους", τονίζει η εφημερίδα στη συνέχεια.

Και προειδοποιεί: Τα χρήματα για την Ελλάδα χάνονται με τον εξής ρυθμό: Περίπου 500 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση και πολύ γρήγορα... 
Μεγάλη ανησυχία εγείρεται και για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικά τώρα που ο αρχικός στόχος έχει μετατεθεί χρονικά για το 2014... Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν αντλήσει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις την επόμενη χρονιά; διερωτάται η εφημερίδα... 

Και υποστηρίζει: Μικρή είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Οι δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, εκείνες της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ, δεν προχωρούν ικανοποιητικά...  
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι Financial Times προειδοποιούν: Εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, τότε θα ξεμείνει από χρήματα, πολύ νωρίτερα από την προθεσμία του Απριλίου του 2014 που έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top