Select Menu

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου «μαρτύρησε» γιατί δεν έχουν κλητευθεί τα μέλη του ΚΥΣΕΑ - Την «αγιογραφία» του Γιάννη Σμπώκου επιχείρησε να κάνει μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην γενικού διευθυντή

«Άραγε υπάρχει κάποιος από το ΚΥΣΕΑ που μπορεί να γνωρίζει αν δόθηκαν χρήματα για τα εξοπλιστικά; Και αν το γνωρίζει θα το καταθέσει; Θα βάλει δηλαδή το κεφάλι του στη λαιμητόμο;».
Με αυτή την ερώτηση-παραδοχή ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμη πρόσωπα, «μαρτύρησε» εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με παράγοντες της δίκης, τους λόγους για τους οποίος το δικαστήριο δεν έχει πει το «ναι» στο αίτημα του πρώην υπουργού για την κλήτευση των μελών του συγκεκριμένου οργάνου.

Ειδικότερα, καταθέτοντας στο δικαστήριο ο κ. Εμμανουήλ Μαμαλάκης, συνταξιούχος σήμερα στρατιωτικός, ο οποίος ωστόσο είχε υπηρετήσει στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, υποστήριξε ότι είναι αδύνατο, κατά τη γνώμη του, να υπήρξε κάποια παρέμβαση από τον Γιάννη Σμπώκο προς τις επιτροπές που χειρίζονταν τα εξοπλιστικά προγράμματα προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες προτιμήσεις.

Ο κ. Μαμαλάκης, που κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σμπώκου, χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο πρώην γενικό διευθυντή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως έναν άνθρωπο εργασιομανή, ακέραιο και άψογο στα καθήκοντά του. Το περιεχόμενο της κατάθεσης του συγκεκριμένου μάρτυρα έδωσε την ευκαιρία στον κ. Λεωνίδα Κοτσαλή, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Ακη Τσοχατζόπουλου να επαναφέρει στο δικαστήριο το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ.

Τότε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε: «Το ερώτημα που ταλανίζει το δικαστήριο είναι το ποιοι καρπώθηκαν τις μίζες. Πιστεύετε ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα μπορούσαν να δώσουν μια απάντηση;».
Ιωάννης Παγορόπουλος (συνήγορος του Άκης Τσοχατζόπουλου): "Να δούμε κύριε πρόεδρε πρώτα αν δόθηκαν τα χρήματα και μετά το ποιοι τα πήραν."

Πρόεδρος: Υπάρχει κάποιος από το ΚΥΣΕΑ που μπορεί να γνωρίζει αν δόθηκαν χρήματα; Κι αν το γνωρίζει θα το καταθέσει; Θα βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο; Γιατί οι συμβάσεις κλπ μπορεί να έγιναν όπως προβλέπεται, νόμιμα. Άλλο όμως είναι το ζήτημα που βασανίζει το δικαστήριο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του προέδρου, ο κ. Μαμαλάκης περιέγραψε στο δικαστήριο μια συνάντηση που είχε ως γενικός γραμματέας εξοπλισμών ο Γιάννης Σμπώκος με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς. Όπως είπε ο μάρτυρας, αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν το πρόγραμμα των Patriot που τότε βρίσκονταν σε εξέλιξη.

«Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι ο κ. Σμπώκος είπε στον κ. πρέσβη να δώσει το μήνυμα στην αμερικάνικη κατασκευάστρια εταιρεία ώστε να βρεθεί μια κοινή συμφωνία με τους Έλληνες», είπε ο κ. Μαμαλάκης, επισημαίνοντας πως σε πολλές τέτοιου είδους συναντήσεις ήταν και ο ίδιος παρών αφού καλούνταν να εκτελέσει χρέη μεταφραστή. Ο κ. Σμπώκος δέχονταν εκπροσώπους εταιριών μόνο όταν οι συζητήσεις με τις εταιρίες αυτές κατέληγαν σε αδιέξοδο», διευκρίνισε ο μάρτυρας.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο ίδιος ο κ. Σμπώκος στο δικαστήριο, τόνισε ότι ο κ. Μπερνς ήταν ο μοναδικός πρέσβης που συνάντησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και, όπως είπε, πήγε στο γραφείο του αφού προηγουμένως είχε επισκεφτεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Η επιτροπή που χειρίζονταν το πρόγραμμα των Patriot απαιτούσε από του αμερικανούς μείωση κατά 80 εκατ. δολάρια. Η εταιρία υποστήριζε ότι ήταν αδύνατον να δώσει αυτή τη μείωση. Ο πρέσβης ήρθε τότε έντρομος στο γραφείο μου», υποστήριξε ο Γιάννης Σμπώκος.

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων Οράτιου Μελλά, Κ.Αντωνιάδη, ιδιοκτητών της εταιρίας Morellia, αλλά και της δικηγόρου κ. Δ. Μαρίας Τσεκούρα.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top