Select Menu

Aντίστροφη πορεία είχε ακολουθήσει ο Βενιζέλος αναμένοντας συμφωνία με Ελβετία

Με την ένδειξη του «κατεπείγοντος» η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών με άκρως απόρρητο έγγραφό της προειδοποιούσε τον Νοέμβριο του 2012 τον Γ. Στουρνάρα να αξιοποιήσει το συντομότερο τη λίστα Λαγκάρντ ώστε να μην επωφεληθούν οι Ελληνες καταθέτες που περιλαμβάνονταν σ” αυτήν από την επικείμενη σύναψη της φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 22/11/2012 –περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα, η ελληνική τριμελής αποστολή παρέλαβε επισήμως τη λίστα-, κοινοποιείται προς τους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη και υπογράφεται από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΟΙΚ Σμαράγδα Πιτένη (κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής).

«Η Υπηρεσία μας, η οποία συμμετέχει στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την ελβετική πλευρά για τη σύναψη ειδικής φορολογικής συμφωνίας, έχει δέσμια αρμοδιότητα και σαφή υποχρέωση να ενεργήσει κατ” αυτόν τον τρόπο και εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή στην επιτακτική ανάγκη εσπευσμένης εκκίνησης φορολογικού ελέγχου για καθένα από τα περιλαμβανόμενα στην επονομαζόμενη “λίστα HSBC” φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και λοιπές νομικές οντότητες όπως domiciliary companies/societies domiciliees, trusts, foundatios, ώστε στην περίπτωση υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας, αυτά τα πρόσωπα ή οι οντότητες να ΜΗΝ υπαχθούν επ” ουδενί στο πεδίο εφαρμογής της “τακτοποίησης”».

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν πως στην κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η κ. Πιτένη ενημέρωσε για την αποστολή του εγγράφου της στον υπουργό Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας την επείγουσα ανάγκη επίσπευσης του φορολογικού ελέγχου των εμπλεκομένων στη λίστα Λαγκάρντ. Στην υπόδειξή της συνάγεται πως στηρίχθηκε ο Γ.Στουρνάρας προκειμένου να εναρμονιστεί με τα αντανακλαστικά των οικονομικών εισαγγελέων, επιβραδύνοντας τη σύναψη της συμφωνίας με την Ελβετία, ακολουθώντας όπως φαίνεται αντίστροφες ταχύτητες με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, που θεωρούσε, κατά τις δηλώσεις του, απαγορευτική την αξιοποίηση της λίστας, για την προαγωγή αποτελέσματος με τις ελβετικές αρχές.

Της Ελενας Βαρίνου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top