Select Menu

Μια νέα χρονιά ξεκινάει πάντα με ευχές για θετικές προοπτικές και επιτεύγματα. Στη Γαλλία όμως το 2013 αντιμετωπίζεται με ανησυχία, απαισιοδοξία και δυσπιστία για τα αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί με στόχο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Παρίσι - Γράφει η Ηρα Φελουκατζή

Η σημαντική αύξηση της ανεργίας, η χιονοστιβάδα από φορολογικές επιβαρύνσεις, οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε υπηρεσίες και κατανάλωση, η μείωση του βιοτικού επιπέδου, η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον πλήττουν το ηθικό των Γάλλων και προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια.

Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι η πολιτική λιτότητας έχει κόστος σε δημοφιλία, αλλά ελπίζει ότι οι προσπάθειες θα φέρουν αποτελέσματα και θεωρεί ότι είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση στο τέλος του 2013. Εχει θέσει ως στόχο του τη δημοσιονομική εξισορρόπηση και την αντιστροφή της καμπύλης της ανεργίας και παραδέχεται ότι η νέα χρονιά θα είναι «σκληρή» για τους συμπατριώτες του και για τον ίδιο. Διαβεβαίωσε όμως ότι «η Γαλλία θα τα καταφέρει γιατί λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εκτιμά ότι το 2013 είναι «πολύ δύσκολη χρονιά» για την Ευρώπη και τη Γαλλία. «Είμαστε κυβέρνηση κρίσης» τονίζει. «Ο Φρανσουά Ολάντ ξέρει πού βαδίζει. Η ανόρθωση της χώρας απαιτεί χρόνο, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι Γάλλοι θα μας κρίνουν από το αποτέλεσμα. Αν εκπληρωθούν οι στόχοι μας, προβλέπουμε επίτευξη ανάπτυξης πριν από μια πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας το 2014».

Το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Ερευνών Insee παρουσίασε δυσμενείς προβλέψεις για το 2013, με στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας που θα υπονομεύσει τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,8% το ερχόμενο έτος. Υπολογίζει δε αύξηση της ανεργίας με περικοπές 40.000 θέσεων ανά τρίμηνο κατά το πρώτο εξάμηνο.

Στο τέλος του Ιουνίου το Insee εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι μόνο 0,1%, ενώ θα ήταν αναγκαία αύξηση 1,0% για το δεύτερο εξάμηνο, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2013.

Γενική διαπίστωση είναι ότι το ηθικό των Γάλλων βρίσκεται σήμερα σε κατάπτωση. Οι γαλλικές βιομηχανίες σημειώνουν υποχώρηση στη δραστηριότητά τους και βλέπουν το μέλλον με απαισιοδοξία. Τα συνδικάτα διεκδικούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι εργοδότες αντιδρούν για τον περιορισμό κεκτημένων.

Η υψηλή φορολογία 75% για εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ οδηγεί ορισμένους Γάλλους σε «αυτοεξορία» σε γειτονικές χώρες. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, που είχαν μια άσχημη χρονιά το 2012, φοβούνται ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί.

Οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 62% των Γάλλων αρνούνται να επωμιστούν τις προσπάθειες για τη μείωση του χρέους και των δημόσιων ελλειμμάτων.

Ποσοστό 57% των Γάλλων βλέπουν μαύρο το μέλλον. 46 – 53% θεωρούν ότι μειώθηκε η αγοραστική τους ικανότητα και δηλώνουν ότι περιόρισαν την αποταμίευση και τις καταναλωτικές τους δαπάνες. Η κυβερνητική πολιτική μεταφράζεται με 20 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών έφτασε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο: 46,5%.

Οι νέοι αντιμετωπίζουν το μέλλον με αγωνία. Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η λιτότητα, οι κλειστοί ορίζοντες, η καλπάζουσα ανεργία, η διαπίστωση ότι σπουδές και εξειδίκευση δεν προσφέρουν εγγυήσεις για απασχόληση τους κάνουν να αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ταυτότητάς τους. Θεωρούν ότι η κοινωνία δεν τους δίνει πλέον δυνατότητες να εκπληρώσουν στόχους και οράματα. Μόνο 26% των νέων δηλώνουν σήμερα αισιόδοξοι.

 ira-feloukatzi.fr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top