Select Menu

Αυτή την ώρα καταθέτουν στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων περιέχονται στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ.

Πρόκειται για την εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών στον οποίο χρεώνεται και η αφαίρεση των ονομάτων τους από την λίστα, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη και το σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωσταντίνου, Μαρίνας Παπαπακωνσταντίνου, Ανδρέα Ρωσσώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπερασπιστική τους γραμμή θα βασίζεται στον ισχυρισμό ότι τα 1,222 εκατ. δολάρια στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία είναι χρήματα που προέρχονται από νόμιμες πηγές.

Και οι τρεις θεωρούνται εν δυνάμει κατηγορούμενοι για το απίστευτο σκάνδαλο της αλλοίωσης της λίστας και καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για διάπραξη τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος.

Ειδικότερα, τα αδικήματα που τους καταλογίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ότι μπορεί και να έχουν τελέσει είναι: ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Πρέπει εδώ να επισημανθεί πως αν τελικά από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστωθεί τυχόν φοροδιαφυγή κάτω των 150.000 ευρώ, τότε το αδίκημα που μπορεί να καταλογιστεί για φοροδιαφυγή είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Τι μέλλει γενέσθαι με την έρευνα

Από τα όσα θα υποστηρίξουν και από τα στοιχεία που θα καταθέσουν (φορολογικές δηλώσεις, κ.ά) προκειμένου να αναστρέψουν τις εις βάρος τους υπόνοιες των οικονομικών εισαγγελέων, θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω ποινική τους αντιμετώπιση.

Αν δηλαδή τα αδικήματα που τους καταλογίζουν ότι μπορεί να τέλεσαν θα «σταθούν» και στη συνέχεια των ερευνών ή αν κάποια από αυτά θα καταπέσουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για το λογαριασμό των 1,222 εκατ. δολαρίων με δικαιούχους τους τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου και δεν υπάρχει σχετικό πόρισμα.

Επίσης σήμερα καλούνται για την ίδια υπόθεση σε πρόσθετες εξηγήσεις οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς απέστειλαν νέες κλήσεις σε συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top