Select Menu


Γράφει ο Φιλιπ Ροσλαντ

Μετάφραση: Αγγελική Μπαρμπεροπούλου
Copyright 2013: Λόγιος Ερμής

Η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν για τον αφοπλισμό των Κούρδων με αντάλλαγμα την μερική αυτονομία του Βορείου Κουρδιστάν. Ο Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει οτι
δεν μπορεί να νικήσει τον Κουρδικό στρατό και δήλωσε ότι ¨η κύρια προτεραιότητα ειναι ο αφοπλισμός του Κουρδικού στρατού¨. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οποιονδήποτε διάλογο που θα οδηγήσει στην παύση της βίας.

Δεν μπορούμε να δούμε αποτελέσματα και να καταργήσουμε μια οργανωση μεσω μιας μόνο πολεμικης σύρραξης. Ο Οτσαλάν είναι ο κύριος μεσάζων που θα οδηγήσει στην λύση του Κουρδικού.

Αξιωματούχοι της Εθνικης Οργανωσης Κατασκοπείας είναι σε καθημερινό διάλογο με τον Οτσαλάν. Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1999 αλλά αργότερα η ποινη άλλαξε σε ισόβια κάθειρξη λογω της κατάργησης της θανατικης ποινής στην Τουρκία το 2002. Η Τουρκία προμηθεύεται πυραύλους Πάτριοτ απο το ΝΑΤΟ προφαζόμενη τον πόλεμο με την Συρία αλλα ο πραγματικός λογος είναι ο πόλεμος με το Κουρδιστάν.

Οι Τούρκοι με τους Κούρδους συγκρούονται στο Βόρειο Κουρδιστάν
Το γκάλοπ που έγινε για το http://venitism.blogspot.com δείχνει το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύουν οτι το Κουρδιστάν θα ανεξαρτοποιηθεί.

Οι Κούρδοι είναι ένα έθνος που δικαιούται εθνική κυριαρχία στα εδάφη στα οποία είναι η πλειοψηφία. Οι περιοχές αυτές ειναι στο βόρειο Ιράκ, στο βορειοδυτικό Ιράν, στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοανατολική Συρία.

Πιο συγκεκριμένα είκοσι εκατομμύρια Κούρδοι ζούν στο Βόρειο Κουρδιστάν που ανήκει στην Τουρκία, δέκα εκατομμύρια στο ανατολικό Κουρδιστάν που ανήκει στο Ιράν, εφτά στο νότιο Κουρδιστάν στο Ιράκ και τρία εκατομμύρια στο δυτικό Κουρδιστάν στην Συρία. Η ευχή των σαράντα εκατομμυρίων Κούρδων δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρέπει να υποστηρίξουμε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Ζήτω το Κουρδιστάν!

Ο Κουρδικός στρατός μαχεται για ένα αυτόνομο Κουρδιστάν. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ηρωικός ηγέτης των Κούρδων και η Ελλαδα προδόθηκαν απο την καταστροφική κυβέρνηση του Σημίτη, και ο Οτσαλάν συνελήφθη στην Κένυα το 1999, κατά την διάρκεια μεταφοράς του απο την Ελληνική πρεσβεία στο αεροδρόμιο του Ναιρόμπι σε μια συντονισμένη
επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο Οτσαλάν είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί στην θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωσταντινούπολης.

Οι εξαφανίσεις και οι εξώδικες εκτελέσεις ανήκουν στο νέο κύμα παραβιάσεων των ανθρωπινων δικαιωμάτων τουΤουρκικού κράτους. Η τουρκία επίσης χρησιμοποιει χημικά και βιολογικά όπλα εναντίον των Κούρδων.

Το βόρειο Κουρδιστάν αποτελεί το νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας. Χαρακτηρίζεται απο υψηλές κορφές που ξεπερνούν τα 3,700 μέτρα, και ξηρό οροπέδιο που αποτελούν μέρος της Οροσειράς του Ταύρου. Η κατοχή του βορείου Κουρδιστάν βρίσκει όλους τους Κούρδους αντίθετους και έιναι η βασική αιτία του αυτονομιστικού κινήματος που έχει κοστίσει πενήντα χιλιάδεςζωές.

Το βόρειο Κουρδιστάν έχει ¨δεϊ πολλές σημαντικές επαναστάσεις. Όλες καταστάλθηκαν βιαίως απο τις Τουρκικές αρχές και η περιοχή κυρήχτηκε κλειστή στρατιωτική περιοχή. H Κουρδική γλώσσα επικυρήχτηκε παράνομη, οι λέξεις Κούρδος και Κουρδιστάν σβήσθηκαν απο τα λεξικά και τα βιβλία ιστορίας και οι Κούρδοι ονομάστηκαν ορεινοί Τούρκοι!
Οσο η κρίση στην Συρία εντεινεται, το Δυτικό Κουρδιστάν το οποίο καταλαμβάνει η Συρία τώρα απελευθερώνεται.

Οι Κουρδικές ομάδες της Συρίας είναι κράτος εν κράτει στην βόρεια Συρία. Πολλές περιφέρειες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία είναι υπό τον έλεγχο του Κουρδικού στρατού. Κουρδικές σημαίες και αφίσες του Οτσαλάν κυματίζουν σε πολλά κτίρια των πόλεων στο δυτικό Κουρδιστάν.

Ο Νταβούτογλου απειλει το νέο κράτος του Δυτικού Κουρδιστάν: Δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους δίπλα στα σύνορα μας. Εχουμε κάθε δικαίωμα να αντιδράσουμε. Οτιδήποτε συμβεί θα το θεωρήσουμε ως απειλή της εθνικης ασφάλειας και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Tο νησί Ιμραλί, εκεί που κρατείται ο Οτσαλάν
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Ασσάντ που έδωσε χέρι βοηθειας στους Κούρδους στα βόρεια της Συρίασ και προειδοποίησε οτι η Άγκυρα δεν θα διστάσει να επιτεθεί. Οι πρόσφατες εξελίξεις ήρθαν σαν δυσάρεστη εκπληξη στους Τουρκοκλεπτοκράτες. Όταν οι Κούρδοι τηςΣυρίας αποστασιοποιήθηκαν απο το καθεστώς Ασσάντ η Τουρκία υποδέχτηκε θετικά το γεγονός. Ομως η Άγκυρα δεν περίμενε οτι οι Κούρδοι σύντομα θα ενώνονταν με τον Κουρδικό στρατό.

Η τουρκία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με το Κουρδικό στρατό απο το 1984, και αυτό έχει στοιχισει πενήντα χιλιάδες Ζωές. Οι Κουρδικές στρατιωτικές βάσεις στο ορεινό Νότιο Κουρδιστάν έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές σε αυτον τον αγώνα. Με την αυξανόμενη επιρροή και ισχύ στους Κουρδικούς πληθυσμούς της Συρίας, ο Κουρδικός στρατός κατάφερε να απελευθερώσει το Δυτικό Κουρδιστάν.

Οι πρόσφατες εξελίξεις φέρνουν ισχυρά αιτήματα απο τους Κούρδους της Τουρκίας και μεγαλύτερη ένταση στο βόρειο Κουρδιστάν στην Τουρκία. Ο Τούρκος βουλευτής Baydemir επισημαίνει οτι η μόνη διέξοδος είναι η δημιουργία αυτόνομων Κουρδικών περιοχών στην Τουρκία, Συρία και στο Ιράν όπως αυτή στο Ιράκ. ¨Αυτη την στιγμή έχουμε καινούριο κράτος του Δυτικού Κουρδιστάν. Είναι απαραίτητη η κατάργηση των συνόρων μεταξύ των Κουρδικών περιοχών, η δημιουργία τελωνειακών ενώσεων, και μία νέα πολιτική συνεργασία με τις χώρες στις οποίες υπαγονται οι περιοχές αυτές.

Για πολλά χρόνια η Τουρκία έχει αφαιρέσει απο τους Κούρδους βασικά πολιτικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται μετά την δημιουργία του Δυτικού Κουρδιστάν η Τουρκία έχει αυξήσει τα στρατεύματα της στα σύνορα. Ο πρόεδρος του Νοτίου Κουρδιστάν, Massud Barzani, δεν μπορεί να εξαπατηθεί απο τον Ερντογάν. Η Τουρκία προσπαθέι να πεισει τον Barzani να προδόσει τους ομοεθνείς του. Αυτή η επιχείρηση είναι αδύνατη!

O Ερντογάν θέλει να ανατρέψει το καθεστώς Ασσάντ, αλλά περιμένει οτι το Εθνικό Μωσαικό που αποτελεί την κοινωνία στην Συρία θα παραμείνει όπως έχει. Όταν σείεται το καλειδοσκόπιο κανεις δεν γνωρίζει που θα βρεθούν τα κομμάτια οταν πέσουν. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να έχει και το κέικ ολόκληρο και τον εαυτόν χορτάτο, ανατρέποντας τον Ασσάντ δηλαδή και περιμένοντας σταθερότητα στην περιοχή. Με την αυξανόμενη εχθρότητα μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και το γεγονός οτι οι Τουρκικές και Συριακές αρχές έχουν χασει τον έλεγχο περιοχών γύρω απο τα σύνορα της Τουρκίας, ο Κουρδικός στρατός μπορει να επιχειρεί ανενόχλητος στο Βόρειο Κουρδιστάν.

Απειλώντας την Συρία με αντίποινα θα αποτελέσει το λάδι στην φωτιά, όπως η επιθεση εναντίον του Κουρδικόυ αντάρτικου δεν εμπόδισε την δημιουργία δυο αυτόνομων περιοχών δίπλα στα σύνορα τηςΤουρκίας, το νότιο και δυτικό Κουρδιστάν.

Η Λιβανοποίηση της Συρίας οδηγεί στην απελευθέρωση του Κουρδιστάν όμως ο Ερντογάν θέλει και τα δυο. Θελει την πτώςη του Συριακού καθεστώτος και την αποφυγή της απελευθέρωσης του Κουρδιστάν. Για τους Τούρκους, η λογική αυτή αντίφαση φαίνεται θα αποτελέσει το φάντασμα που θα τους στοιχειώσει.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top