Select Menu

Διπλό μήνυμα θέλει να στείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη συνάντηση, που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Πρώτον ότι θέλει ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Γερμανία και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ισχυρότερο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον ότι επιμένει στην επίλυση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, με τη συνταγή διαγραφής μέρους του χρέους, κατάργηση του μνημονίου και αλλαγή της πολιτικής λιτότητας σε πολιτικής ανάπτυξης.

Η αποστολή ωστόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη. Από τη μία πρέπει να πείσει ότι δεν προχωρά στην αναδίπλωση της πολιτικής του στρατηγικής και ότι είναι ανυποχώρητος έναντι της συνταγής της λιτότητας, που εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη ότι μπορεί να συζητά σε ισότιμη βάση και ότι έχει το κύρος να στέκεται δίπλα στους ισχυρούς της Ευρώπης, διαλύοντας τους φόβους ότι το κόμμα του, έστω και έμμεσα μπορεί να ναρκοθετήσει τη σχέση με την Ένωση και την ευρωζώνη. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει τη δύσκολη αποστολή να φύγει από τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, ενισχύοντας το ηγετικό και ευρωπαϊκό του προφίλ, χωρίς όμως να χάσει το αριστερό του ακροατήριο στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως δεν τίθεται θέμα να δοθεί οποιαδήποτε συγκατάθεση από την πλευρά του κ. Τσίπρα προς τη συνταγή του μνημονίου, που εφαρμόζει η τρόικα, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε να υπάρξει κάποια σύγκλιση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει διαφορετικό περιεχόμενο στις αλλαγές, από εκείνο,μ που εννοεί το Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει την πρότασή του για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και για εφαρμογή της συνταγής του 1953, που επέτρεψε στη Γερμανία, μέσω αναπτυξιακών κονδυλίων να ανακάμψει από τον πόλεμο.

Το στίγμα των προθέσεών του το έδωσε τόσο με τη συνέντευξή του στην Deutsche Welle, όσο και με την ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος της αριστεράς στο Βερολίνο το βράδυ της Κυριακής.

«Πρέπει να συζητά κανείς και με εκείνους με τους οποίους διαφωνεί. Πρέπει κανείς να ορίσει το πεδίο της διαφωνίας, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ διαμήνυσε ότι επιδιώκει ομαλοποίηση των σχέσεων με τη γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη» είπε με νόημα, σημειώνοντας ότι «μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής».

Λουλούδια στον τάφο της Ρόζας Λούξεμπουργκ


Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε λουλούδια στον τάφο της αριστερής επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο.

Εκεί, στους μείον τέσσερις βαθμούς Κελσίου συνομίλησε και με τον Οσκαρ Λαφοντέν, πρώην υπουργό Οικονομικών στην σοσιαλιστική κυβέρνηση Σρέντερ και από τα πρώτα ιδρυτικά στελέχη του αριστερού κόμματος της Γερμανίας Die Linke. Παρούσα ήταν και η «ωραία κομμουνίστρια» (σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit) Σάρα Βάγκενκνεχτ, ηγετικό στέλεχος του αριστερού κόμματος και σύντροφος του Λαφοντέν.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε την Κυριακή στο Συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά και τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής Γιάννη Μηλιό. Στη συνέχεια μαζί με την συμπρόεδρο του κόμματος Κάτια Κίπινγκ γευμάτισαν στο εστιατόριο Ρόζα, το οποίο βρίσκεται κοντά στα γραφεία του κόμματος.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top