Select Menu

Δύο σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου όταν έπεσε στα χέρια μου μια μελέτη, η οποία έδειχνε πως οι γυναίκες που οδηγούνται στις εκτρώσεις είναι θύματα ενδοοικογενειακης βίας κατά μεγάλο ποσοστό.

Γράφει η Amanda Marcotte
Μετάφραση: Αγγελική Μπαρμπεροπούλου

Η πρώτη σκέψη ηταν οτι αυτό δεν με εκπλήσει στο ελάχιστο διότι οι κακοποιημένες γυναίκες ίσως έχουν περισσότερες απρομελέτητες εγκυμοσύνες και η εγκυμοσύνη συχνά προκαλεί αυξανόμενη βία προς την γυναίκα.

Δεύτερον είναι απόδειξη πόσο λάθος έχουν αυτοί που θέλουν να απαγορέψουν τις εκτρώσεις αφου υποστηρίζουν πως η επιβληθείσα εγκυμοσύνη κατά κάποιο τρόπο είναι υπέρ της γυναικός! Για να είσαι πραγματικά υπέρ των γυναικών πρέπει να δώσεις στις γυναίκες τα εργαλεία που θα αδυνατίσουν το κράτημα του κακοποιητή πάνω στο θύμα του.

Το να επιβάλλεις στο θύμα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην ουσία κανεις την δουλειά του κακοποιητή γιαυτόν. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που πραγματοποιήθηκε απο καθηγητες του πανεπιστημίου της Άϊοβα και το Πλάντ Πάρεντχουντ του Χαλρτλαντ δεν προκαλούν έκπληξη τουλάχιστον σε εμάς που γνωρίζουμε τις παραμέτρους της βίας εναντίον των γυναικών...

14% των γυναικών που επισκέπτονται μία κλινική για να κάνουν έκτρωση έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Υπάρχουν λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εχουν σχέσεις στις οποίες βιώνουν την βία είναι περισσότερο πιθανό να έχουν απρόβλεπτες εγκυμοσύνες. Το σαμποτάρισμα της αντισύλληψης είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται απο κακοποιητές για να αυξήσουν την ισχύ που έχουν έναντι των θυμάτων τους και να μειώσουν την αίσθηση που έχουν τα θυματα ως προς τον έλεγχο της ζωής τους. Μελέτες σε πρώιμο ακόμα στάδιο έχουν δείξει οτι μέχρι και τα 3/4 των γυναικών σε σχέσεις βίας εχουν υποστεί καποιας μορφής σαμποτάζ στην μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούν.

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε σχέσεις βίας με το που βρεθούν σε ενδιαφέρουσα έχουν παραπάνω κίνητρα για να παύσουν μία εγκυμοσύνη. Η ενδοοικογενειακή βία συχνα αυξάνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ισως γιατί οι κακοποιητές τότε νιώθουν μια μεγαλύτερη ανάγκη να αυξήσουν τον έλεγχο των θυμάτων τους.

Ισως αισθάνονται οτι θα μπορέσουν να ασκήσουν περισσότερη βία αφου μια κυοφορούσα γυναίκα δυσκολότερα θα ξεφύγει. Στην πραγματικότητα η ανθρωποκτονία προκληθείσα απο έναν κακοποιητή είναι ένας απο τους βασικούς παράγοντες θανάτου των εγκύων γυναικών. Δεν με εκπλήσσει ότι πολλές γυναίκες μυρίζονται τον κίνδυνο και αυτό τους οδηγεί στην απόφαση να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Και κάτι επιπλέον το οποίο είναι πολυ σημαντικό και ξεπηδάει απο αυτήν την έρευνα, είναι ότι φαίνεται πως οι γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις δεν οδηγούνται σε αυτές μονο για να επιβιώσουν μέσα στην σχέση τους αλλά κι απο την προσπάθεια τους να ξεφύγουν απο αυτές. Δεν είναι περίεργο ότι ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη που θα οδηγήσει στην παυση μιας τοξικής σχέσης, το οποίο φαίνεται μέσα απο την έρευνα αυτή.

Η περίοδος που η γυναίκα προσπαθεί να ξεφύγει απο την σχέση της είναι πολυ επικίνδυνη αφου ο κακοποιητής συνήθως καταβάλλεται απο πανικό κι αυξάνει την βία η προσπαθεί να παρακολουθήσει το κάθε βήμα της. Θεωρώ πως αυτή η έρευνα μπορεί να αποτελέσει βοηθημα στους υπαλληλους της κλινικής οι οποιοι θα μπορούσαν να βοηθησουν με διαφορους τροπους την γυναίκα που επισκεπτεται την κλινική για την έκτρωση, για να μπορέσει να διαφύγει της σχεσης της.

Δυστυχώς το κίνημα εναντίον των εκτρώσεων θα μπορουσε να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στην ασφάλεια των γυναικών. Το κινημα αυτο περιλαμβάνει ήδη συντηρητικούς και αντιφεμινιστές, άτομα που ήδη εχουν εχθρικές διαθέσεις προς τις προσπάθειες του φεμινιστικού κινήματος να αποδομήσει την κουλτούρα της αντρικής εξουσίας στην οποία ευδοκιμεί η βία.

Συγκεκριμένα κάποιες οργανώσεις ενάντια στις εκτρώσεις προβάλλουν την οργή των ανδρών που απορριφθηκαν απο τους συντρόφους τους μετα από μία έκτρωση.
Αμφιβάλλω οτι αυτοί που προβάλλουν οργισμένους άνδρες κατηγορώντας τις εκτρώσεις μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν οτι ισως ο λόγος απόρριψης τους έγκειται στο οτι έβαλαν την ασφάλεια των συντρόφων τους σε κινδυνο.

Ο ρομαντικός μυθος της αντι- έκτρωσης με μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη που οδηγεί στην ¨αγάπη για πάντα¨ δεν αφήνει περιθώρια να συνειδητοποιήσουμε ότι μερικές φορές το "για πάντα" αναφέρεται λιγότερο στο ευτυχισμένη και περισσοτερο στο κακοποιημένη και ανήμπορη να ξεφύγει γυναίκα.

Και αφου η έκτρωση πολλές φορες είναι η απαραίτητη δίοδος πολλών γυναικών για την ελευθερία, οι "αντι-εκτρωτικοί" που επικεντρώνονται στο να παυσουν τις εκτρώσεις με οποιοδήποτε κόστος θα αποφύγουν προκλητικά την ασφάλεια και την ευημερία των γυναικών.

Πάρτε για παράδειγμα το ντοκυμαντέρ "12th and Delaware" (12η και Ντέλαγουέρ) που είναι να κυκλοφορήσει απο το καναλι HBO τον Αύγουστο ( 2010). Οι παραγωγοί βιντεοσκόπησαν σκηνές μέσα σε ένα μαιευτήριο εκτάκτων περιπτώσεων, ένα " σύμβουλο" ο οποιος προσπαθούσε να πείσει μία γυναίκα να αποφύγει την έκτρωση,ενώ του το ξεκαθάρισε οτι η σχέση της ήταν κακοποιητική και ότι η έκτρωση θα την βοηθούσε να πάρει το εισητήριο για την ελευθερία.

Ο "σύμβουλος" υπονόησε ότι το μωρό θα έδινε τέλος στην κακοποίηση της. Στην πραγματικότητα, ένα μωρό με τον κακοποιητή σου, σημαίνει ένας λόγος παραπάνω για περισσότερο έλεγχο κάτι που η έγκυος γυναίκα του ντοκυμαντέρ προφανώς γνώριζε πολύ καλά. Ευτυχώς ο αντι- εκτρωτικός " σύμβουλος" δεν κατάφερε να την πείσει και να της πει πως να προστατεύσει τον εαυτό της.

Αυτή η αδιαφορία για την ευημερία των γυναικών με κάνει κι ανησυχώ οτι οι αντι- εκτρωτικοί θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να παρενοχλήσουν τις ήδη κακοποιημένες γυναίκες σχετικά με τις εκτρώσεις που αυτές θεωρούν απαραίτητες. Και φυσικά αυτό έγινε. Το Life News εσκεμμενα παρουσίασε ψεύδη για την σχετική έρευνα για να φανεί πως η έκτρωση προυπήρξε της κακοποίησης, υπονοώντας φυσικά οτι οι γυναίκες οδηγήθηκαν στην βία με την επιλογή τους να κάνουν την έκτρωση.

Η αλήθεια είναι οτι σε όλες τις περιπτώσεις η βία προυπηρχε των εκτρώσεων, οπως φαίνεται κι απο την καταγραφη του ιστορικού της κάθε ξεχωριστά περίπτωσης. Με το να υπονοείται οτι έγιναν πρώτα οι εκτρωσεις το Life News παιρνει το μέρος αυτων που ξυλοκοπούν τις γυναίκες τους, χρησιμοποιώντας τον φόβο της βίας για να επιβληθούν στα σώματα των γυναικών.

Γιαυτό το κινημα εναντίον των εκτρώσεων το οποίο διαφημίζεται ως υπέρ των γυναικών είναι τραγελαφικό. Δεν μπορείς να είσαι με το μέρος των γυναικών οταν χρησιμοποιείς την ενδοοικογενειακή βία για να μειώσεις στις γυναίκες τις επιλογές που έχουν στο θεμα της αναπαραγωγής.

Δεν μπορείς να εισαι υπέρ των γυναικών οταν ψεύδεσαι σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την εγκυμοσύνη με την ελπίδα οτι θα πάρουν αποφάσεις που θα τις βάλουν μάλλον σε κίνδυνο. Δεν μπορείς να προσποιείσαι πως εισαι υπέρ των γυναικών οταν παραποιείς την πραγματικότητα γυρω απο τις εκτρώσεις και την ενδοοικογενειακή βία, με τρόπο τέτοιο ώστε αν πετύχεις ίσως να οδηγήσεις σε μεγαλύτερο αριθμό κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών.

 Copyright 2013 -  Λόγιος Ερμής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top