Select Menu

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καύση ξύλου.


 Όπως είπε η υφυπουργός Υγείας, πρέπει να εξεταστούν κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο, τη χρήση φυσικού αερίου και τη βελτίωση των συστημάτων που καίνε ξύλα-για παράδειγμα τα ενεργειακά τζάκια.

Είχε προηγηθεί μία ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με κατηγορηματικές επισημάνσεις για τους κινδύνους στην υγεία: «Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.α».

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση του ΚΕΛΠΝΟ: «Το τζάκι απειλεί την υγεία και στο εσωτερικό των σπιτιών, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.»

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Ο διαπρεπής πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης ίπε ότι τα στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου για την Προαγωγή της Υγείας δείχνουν πως φέτος το Δεκέμβριο οι εισαγωγές στο νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος Σωτηρία για θέματα που σχετίζονται με το σωματίδια στον αέρα είναι μάλλον λιγότερες από πέρυσι την ίδια εποχή. Ο κ. Μπεχράκης είπε ότι το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση ξύλου είναι επιστημονικά δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες και κοινωνικά ευαίσθητο καθώς «δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε θύτες ανθρώπους που καινε τζάκι για να ζεσταθούν.»

Αυτό που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον θα ήταν μία μελέτη για την αποτελεσματικότητα του μέτρου (με την αύξηση της φορολόγησης στο πετρέλαιο) και την απόδοση του στα δημόσια έσοδα, Μήπως, τελικά, η πτώση της κατανάλωσης προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια εσόδων; Η αλήθεια είναι το εμπόριο ξυλείας έχει πλέον απογειωθεί. Και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν εκπτωτικές προσφορές στο δίκτυο που διαθέτουν έναν τόνο ξυλείας σε ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης είναι γνωστό ότι εμφανίστηκαν και περιπτώσεις κοπής δένδρων σε περιαστικά άλση. Και ο χειμώνας δεν είναι, ακόμα, βαρύς.

Εσείς πώς ζεσταίνεστε;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top