Select Menu


Για πρώτη φορά, πιθανότατα και πριν από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία συγκεντρώνει πολαμικά πλοία από όλους τους Στόλους που βρίσκονται ανεπτυγμένοι στους ωκεανούς και τα στέλνει στην Α.Μεσόγειο, στην φωτιά της Συρίας και - όπως φαίνεται - και του Λιβάνου!
Συγκεκριμένα εκτός από τους μέχρι σήμερα μείζονας ναυτικούς σχηματισμούς του  του Βορείου Στόλου, των Στόλων της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, για πρώτη φορά αποσπά πλοία και από τον Στόλο του Ειρηνικού Ωκεανού και τα στέλνει στην Α.Μεσόγειο.
Η μετακίνηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει άσκηση σε δύο φάσεις η μία στα νερά της Μεσογείου και η δεύτερη στην Μαύρη Θάλασσα.
Το Αιγαίο ευρισκόμενο μεταξύ αυτών των δύο περιοχών θα γνωρίσει την μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών πολεμικών πλοίων εδώ και πολλές δεκαετίες.
Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Διεύθυνση της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, γυμνάσια τέτοιας κλίμακας πρώτη φορά διεξάγονται τις τελευταίες δεκαετίες και προορίζονται για την τελειοποίηση της διεύθυνσης, της εξασφάλισης και της ανάπτυξης της σύμπραξης μεταξύ των ειδών των δυνάμεων των στόλων στην απομακρυσμένη θαλάσσια ζώνη πέρα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τα ναυτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες προγραμματίζονται για το 2013 και σαν στόχο έχουν «την εξάσκηση σε θέματα που αφορούν τη διαλειτουργικότητα στρατιωτικών ομάδων που επιχειρούν εκτός της ρωσικής επικράτειας, στο σχεδιασμό της χρήσης των μέσων αυτών και στην πραγματοποίηση κοινών δράσεων ως μέρος μιας ενοποιημένης ναυτικής ομάδας και βάσει ενός κοινού σχεδίου δράσης».
Δεν πρόκειται όμως μόνο για εξ ολοκλήρου ναυτικά γυμνάσια καθώς σε αυτά θα συμμετάσχουν και μονάδες Πεζοναυτών.
Όπως διευκρινίστηκε θα πραγματοποιηθούν αποβατικές επιχειρήσεις με Πεζοναύτες οι οποίοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων αλλά και αλεξιπτωτιστών από μονάδες του βόρειου Καύκασου.
Ήδη όλα τα πλοία έχουν ξεκινήσει με κατεύθυνση το Αιγαίο αρχικά, όπου πρόκειται να συναντηθούν.
Το defencenet.gr είχε σημειώσει ακόμα και όταν κατευθύνθηκε στην περιοχή το Mοskva που υπό άλλες περιπτώσεις αρκούσε για να κάνει την διαφορά, εν προκειμένω ούτε αυτό, ούτε οι δύο-τρεις φρεγάτες αντιτορπιλικά αρκούσαν για να αποκαταστήσουν ισορροπία έναντι των δυτικών στόλων ή ακόμα και έναντι απλά του ενισχυμένου 6ου αμερικανικού Στόλου που κυριαρχεί στην Μεσόγειο.
Το ερώτημα σε ότι αφορά τον Στόλο του Ειρηνικού είναι αν θα πλεύσει προς την Μεσόγειο η ναυαρχίδα, "αδελφό" σκάφος του Moskva, το Varyag, κλάσης "Slava" και κάποιο ή κάποια από τα δεκάδες ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια.
Πηγές του ρωσικού Ναυτικού αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των πλοίων που θα εμπλακούν στην άσκηση από τους τέσσερις Στόλους θα φτάσει τα 20 πολεμικά πλοία.
Δεδομένου του χρόνου που ανακοινώθηκε η άσκηση ακριβώς σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένεται και η έναρξη της εκκένωσης της Συρίας από τους Ρώσους, ένα σχέδιο που έχει αναβληθεί τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν, αλλά φαίνεται ότι τώρα θα γίνει πραγματικότητα.
Ταυτοχρόνως τοποθετείται και η έναρξη αποχώρησης των δυτικών από τον Λίβανο, αφού το ΝΑΤΟ θεωρεί βέβαιαη την επέκταση της σύγκρουσης και στην χώρα των κέδρων...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top