Select Menu

Το Ιράν βρίσκεται κοντά για να είναι σε θέση να παράγει υλικό για τουλάχιστον μία πυρηνική βόμβα μέχρι τα μέσα του-2014 και αυτό παρά τις κυρώσεις έχουν πλήξει την οικονομία του, αλλά έχουν αποτύχει να σταματήσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, σημειώνεται σε έκθεση αμερικανικού ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, ISIS (Institute for Science and International Security) ζήτησε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν αλλά και αύξηση της πίεσης προς τους κύριους εμπορικούς εταίρους του για να απομονώσουν οικονομικά την Τεχεράνη.

Το ινστιτούτο ορίζει ως "κρίσιμη ικανότητα," του Ιράν το σημείο στο οποίο το καθεστώς των μουλάδων θα είναι σε θέση να παράγει επαρκή ποσότητα ουρανίου για στρατιωτική χρήση ή διαχωρισμένο πλουτώνιο για την κατασκευή ενός ή περισσοτέρων βομβών πριν το γεγονός αυτό να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα.

"Με βάση την τρέχουσα πορεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, εκτιμούμε ότι το Ιράν θα μπορούσε να φθάσει αυτή την κρίσιμη ικανότητα στα μέσα του-2014," αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ISIS.

To ISIS στηρίζει την εκτίμησή του αυτή για την αύξηση των αποθεμάτων του Ιράν σε εμπλουτισμένο ουράνιο και στον αριθμό των φυγοκεντρωτών σε αυτό που περιγράφεται ως μη συνεργάσιμη στάση από την Τεχεράνη προς τον διεθνή οργανισμό Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) και τον ΟΗΕ.

Το ινστιτούτο αναφέρει ακόμη ότι είναι «πολύ δύσπιστο» για τη δυνατότητα παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας έτσι ώστε να εμποδίσει το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και ζωγράφισε μια ζοφερή εικόνα των συνεπειών, εάν το καθεστώς τηες Τεχεράνης τελικά καταφέρει να αναπτύξει την βόμβα.

Το ISIS αναφέρει ότι ένα πυρηνικό όπλο θα "ενθαρρύνει περαιτέρω την ιρανική επιθετικότητα και αποτροπή" και το ερώτημα κατά πόσον ηγεσία του Ιράν, με τους «αποκαλυπτικό μεσσιανισμό που το διακρίνει και την εξύψωση του μαρτυρίου ως στάση ζωής» θα μπορούσε να αποτραπεί από το να χρησιμοποιήσει την βόμβα. .

Τέλος η έκθεση αναφέρει ότι επίσης ότι ένα ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα μπορούσε να παρακινήσει τη Σαουδική Αραβία να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, τροφοδοτώντας μια πρωτοφανή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή, μια περιοχή όπου το Ισραήλ είναι η μόνη, αν και αδήλωτη επίσημα χώρα με πυρηνικά όπλα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top