Select Menu

Περισσότερο ψυχολογικός παρά ουσιαστικός είναι σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ο αντίκτυπος της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poor’s κατά 6 βαθμίδες (από την κατηγορία της χρεοκοπίας SD στην κλίμακα Β-), μία εξέλιξη η οποία οφείλεται τεχνικά στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας από την τρόικα και πιο πρακτικά στην πολιτική στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα.

«Κάθε αναβάθμιση είναι θετική, όπως και κάθε υποβάθμιση είναι αρνητική», τονίζει σε μια πρώτη ανάγνωση ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου, για τον οποίο ωστόσο σε δεύτερο επίπεδο η εξέλιξη είναι άνευ σημασίας ως χρηματοπιστωτική έννοια: «Η Ελλάδα, η οποία έχει κάνει ένα ‘κούρεμα’ και ένα ‘κούρεμα’ στο ‘κούρεμα’ (σ.σ. επαναγορά ομολόγων) δεν πρόκειται να δανειστεί από τις αγορές».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s αποτελεί προϊόν μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας που απορρέει από τον τρόπο λειτουργίας των μοντέλων αξιολόγησης και η οποία ενεργοποιήθηκε μετά την εφαρμογή της επαναγοράς ομολόγων (περίπου 30 δις) χάρη στην οποία μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια δανεισμού της χώρας από την τρόικα. Επιπλέον, αποδίδει την εξέλιξη στην «έμπρακτη προς το παρόν πολιτική στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα», όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την πρόσφατη βελτίωση των όρων δανεισμού και την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δις.

«Επί της ουσίας, η οίκοι αξιολόγησης έχουν κατανοήσει ότι για τα επόμενα 10 χρόνια ουσιαστικά η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από τους εταίρους της», συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση προμηνύει και άλλες αντίστοιχες από έτερους οίκους αξιολόγησης. Ο ίδιος τονίζει ότι η αναβάθμιση δεν σημαίνει τίποτα σε σχέση με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, πόσο μάλλον με την τσέπη του μέσου Έλληνα.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s έρχεται μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Παράγοντες του τραπεζικού τομέα, οι οποίοι εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός, στέκονται σε αναφορές της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης όπως η ακόλουθη: «Βλέπουμε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να διαθέσουν ουσιαστική ταμειακή ανακούφιση στην Ελλάδα ως ενδεικτική της αποφασιστικότητάς τους να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην οικονομία της χώρας και να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη (...) Η Ελλάδα πιθανότατα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της».

Σημειώνεται ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ελλάδα και Ευρώπη κατέγραψαν ανοδικές τάσεις. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως αίρεται ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα τα οποία εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top