Select Menu

Σε εκκρεμή ζητήματα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών θα εστιάσουν την προσοχή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) σε έκτακτη συνάντησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.Το συμβούλιο Ecofin θα κληθεί να συμφωνήσει σε μια γενική προσέγγιση αναφορικά με τις προτάσεις που στοχεύουν στη θεσμοθέτηση ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για την επίβλεψη των πιστωτικών ιδρυμάτων, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης.

Οι υπουργοί είχαν διαβουλευθεί τις προτάσεις στις 4 Δεκεμβρίου, οπότε και συμφώνησαν σε μια ακόμη έκτακτη συνάντηση πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Μια συμφωνία θα έδινε τη δυνατότητα στην Προεδρία να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την έγκριση των κειμένων πριν το τέλος του έτους.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή είχε προτείνει την εγκαθίδρυση ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις τράπεζες, ο οποίος θα είχε την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή η πρόταση αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς ένα πλήρως ενσωματωμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα εμπεριέχει και άλλα συστατικά, όπως ενιαίο εγχειρίδιο κανονισμών, κοινή προστασία των καταθέσεων και ενιαίο μηχανισμό για την εξυγίανση των τραπεζών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν δύο κανονισμούς, ένα για την ανάθεση εποπτικών καθηκόντων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλο για την τροποποίηση του κανονισμού για την εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top