Select Menu

Στο θέμα της πιθανής ύπαρξης σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα επανέρχεται με νέα έκθεσή της η Deutsche Bank, τοποθετώντας μάλιστα το ζήτημα, στη λίστα με τα πλέον σημαντικά που θα μπορούσαν να προκύψουν το 2013.
 
Στην έκθεσή της για τις 13 πιθανές εκπλήξεις του 2013 σε διεθνές επίπεδο η γερμανική τράπεζα γράφει ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλες υποθαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο και αρκετές μεσογειακές χώρες έχουν ήδη εντοπίσει και εκμεταλλεύονται υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο της Λεβαντίνης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου». 

Όπως εξηγεί, μια σειρά από μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση για τις συγκρίσεις τους, τοποθετούν την πιθανή αξία των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης έως και στα 600 δισ. δολάρια, που, όπως έγραφε στη σχετική παλαιότερη έκθεση, θα σήμαινε καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ ή 107% του σημερινού ΑΕΠ. 
Τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013.

Η Deutsche Bank επισημαίνει, ότι η ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων που αξίζουν περισσότερα από ολόκληρο το ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του 2013.

Πάντως, η πρόσφατη έντονη φιλολογία σχετικά με αποθέματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, που είχε ξεκινήσει πάλι από έκθεση της Deutsche Bank, βασιζόμενη σε στοιχεία έρευνας Ελλήνων επιστημόνων, χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα πρόωρη» από αρμόδιες πηγές. 

Δεδομένης όμως και της ακραίας οικονομικής συγκυρίας την οποία διέρχεται η χώρα, είναι μάλλον αδύνατο να περάσει απαρατήρητη η επιμονή μίας τόσο μεγάλης τράπεζας σε ένα τέτοιο θέμα.

Το σχετικό σενάριο «έκπληξης» βρίσκεται στη δεύτερη θέση των 13 που μπορεί να προκύψουν το ερχόμενο έτος.

Τα υπόλοιπα είναι: 

- Η Fed αρχίζει να αγοράζει μετοχές στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

- Η Σουηδία, η Τουρκία και η Βραζιλία φέρνουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

- Καταρρέει ο βρετανικός κυβερνητικός σχηματισμός.

- Οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, οδηγώντας σε άνοδο τις χρηματαγορές.

- Η Βόρεια Κορέα αποφασίζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας το άνοιγμα ορισμένων αγορών.

- Το Ιράν υιοθετεί μια πιο ήπια εξωτερική πολιτική.

- Διακόπτεται ο συσχετισμός μεταξύ νομισμάτων και μετοχών.

- Ανεβαίνει επικίνδυνα το στρατιωτικό θερμόμετρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κίνας.

- Η Ευρώπη λαμβάνει ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα.

- Η κλιματική αλλαγή πλήττει τις χρηματαγορές.

- Σκάει η «φούσκα» της αγοράς ομολόγων των αναπτυσσόμενων κρατών.

- Καταψηφίζεται η κυβέρνηση της Μαλαισίας. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top