Select Menu

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2012 και το πολιτικό σκηνικό μοιάζει πιο μπερδεμένο από ποτέ.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Η Ελλάδα εδώ και δυο πλέον χρόνια αντιμετωπίζει μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά τείνει να μετατραπεί σε γενικότερη κρίση που θα κομματιάσει τους ιστούς της κοινωνίας.

Από την κρίση αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η πολιτική.

Εξάλλου όσοι είχαν μελετήσει τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι χώρες που είχαν περάσει το κατώφλι του ΔΝΤ πολύ πριν την Ελλάδα, είχαν διαπιστώσει την πολιτική κατατόμηση κομμάτων και παρατάξεων.

Μαζί, λοιπόν , με όλα τα ''κακά'' που έφερε η πολιτική του μνημονίου στην Ελληνική πολιτική σκηνή επήλθε και η πλήρης απαξίωση κομμάτων αλλά και προσώπων.
Ο Έλληνας εργαζόμενος άπορος ή άνεργος άπορος, μικρή διαφορά έχει, έπαψε πλέον να βλέπει στο πρόσωπο κάποιου κομματικού- πολιτικού στελέχους ή παράταξης την ελπίδα της σωτηρίας. Εκείνη την ελπίδα που θα τον οδηγήσει με ασφάλεια έξω από τον κυκεώνα των οικονομικών προβλημάτων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία δημιουργίας μιας κυβέρνησης ισχυρής πλειοψηφίας, οδήγησε τους πολιτικούς μας στη δημιουργίας κομματικών συνασπισμών, συμμαχιών και λοιπών συμφωνιών προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα.

Ποια είναι αυτή η επόμενη μέρα;; Μα φυσικά η επομένη των εκλογών!

Ίσως να ακούγεται περίεργο αλλά οι εκλογές απασχολούν τόσο τον κ. Τσίπρα που ευελπιστεί να είναι ο επόμενος εκλεκτός όσο και τους τρεις συμμετέχοντες στο γενόσημο κυβερνητικό συνασπισμό.

Στη τελευταία συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ατζέντα της συζήτησης ήταν ελάχιστες. Από την άλλη σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Γ.Στουρνάρας συζητήθηκε εκτενώς το φορολογικό.

Η αλήθεια είναι πως το φορολογικό συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους κυβερνητικούς εταίρους.Τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα και κράτησαν τη μερίδα του λέοντος στη κουβέντα ήταν η λειτουργία της κυβέρνησης, οι αλλαγές προσώπων στις υπουργικές καρέκλες και οι εκλογές. Το ερώτημα- θέμα των εκλογών τέθηκε επιτακτικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που βλέπουν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται- γεγονός που δεν δεν πρέπει να μας φαίνεται άσχετο με την επιμονή του Φώτη Κουβέλη προς την απλή αναλογική.

Τις αγωνίες των δυο εταίρων προσπάθησε να διασκεδάσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει με εκλογές.

Εκλογές, κάτι που όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προ ημερών σε σαββατιάτικη εφημερίδα δεν είναι μέσα στην ατζέντα του. Κι όμως δεν είναι πολύ μακριά η εποχή εκείνη που η λέξη εκλογές ήταν το plan B της κυβέρνησης, μην βλέποντας άλλη λύση εν μέσω προσπαθειών εκταμίευσης της περιβόητης δόσης. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί αναλυτές που προβλέπουν εκλογές κάπου στην Άνοιξη. Εκλογές στις οποίες θα αναγκαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση από το βάρος της αδυναμίας να ελέγξει την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό.

Ήδη η αδυναμία αυτή οδήγησε σε μια μικρή αναβολή του ανασχηματισμού.

Ήταν γνωστό πως ο πρωθυπουργός ήθελε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης ή το αργότερο αρχές Γενάρη. Οι σύμβουλοί του, όμως έκριναν πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν παρακινδυνευμένη μέχρι το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του.Η κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι σίγουρα λιγότερο σταθερή όσο ο Ε.Βενιζέλος δεν έχει σταθεροποιήσει τη θέση του- κάτι που αναμένεται να γίνει με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός θέλει να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές βουλευτών από την Ιπποκράτους, οι οποίοι εμφανίζονταν να φλερτάρουν με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιοι άλλοι πιο κεντρώοι να θέτουν ''υποψηφιότητα'' στο νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί.

Ένα νέο κόμμα που αναλυτές λένε ότι θα έρθει να καλύψει το κενό στο δεξιό χώρο και να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους της λαϊκής δεξιάς παράταξης που άγονται και φέρονται ανάμεσα σε Χ.Α. και Αν. Ελλ.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φήμες[;;;] ότι πολιτικοί του ευρύτερου δεξιού χώρου συζητούν μεταξύ τους κι ότι οι ζυμώσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Τα σενάρια αυτά , μάλιστα, πυροδοτήθηκαν ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Αν. Ελλήνων σε συνδυασμό με πάμπολλα δημοσιεύματα περί επιστροφής του Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής τηρεί σιγή ιχθύος και απολαμβάνει τις εορταστικές μέρες με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Άτομα ευρισκόμενα στο στενό φιλικό του κύκλο λένε ότι σιωπά γιατί παρακολουθεί τις εξελίξεις. Γι΄αυτό εξάλλου πυκνά συχνά έχει κάποιες κοινωνικές συναντήσεις με βουλευτές όπου το μενού μεταξύ ''τύρου και αχλάδου'' είναι άκρως πολιτικό.Πληροφορία δική μου- και μάλιστα των τελευταίων ημερών - είναι πως σκέφτεται να απέχει από τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν και να μην κατέβει υποψήφιος. Και για να μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι ''ράβει προεδρικό κουστουμάκι'' , ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν μπορεί πολιτικός που έχει διατελέσει πρωθυπουργός να γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Κάποιοι λένε ότι αποχωρεί προκειμένου να αναδυθεί ο νέος της οικογένειας Καραμανλή που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος στις Σέρρες. Ενώ κάποιοι άλλοι ότι απλά στηρίζει με κάθε τρόπο τον Αντώνη Σαμαρά. Αντώνης Σαμαράς που παρά τη θέση του στην ηγεσία της Ν.Δ και στο πρωθυπουργικό θώκο έχει δεχτεί εισηγήσεις και έχει σκεφτεί πολύ σοβαρά τη δημιουργία ενός νέου κομματικού ''μορφώματος'' με ευρωπαϊκή χροιά και βλέψεις. Μην λησμονούμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που έδεσε την Ελλάδα στην τροχιά της Γερμανίας έστρεψε το βλέμμα του για βοήθεια στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω το Αμερικάνικο προφίλ του πρώην πρωθυπουργού και συμφοιτητή του, Γιώργου Παπανδρέου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξε συνεχιστής του ''ευρωπαίου'' Λουκά Παπαδήμου και, κάποιοι πιο τολμηροί, του Κώστα Σημίτη.

Κι όμως εσείς μπορεί να έχετε τον πρώην εκσυγχρονιστή σοσιαλιστή πρωθυπουργό, ο ίδιος όμως δεν ξέχασε την Ελλάδα και τις βλέψεις για πολιτική επανεκκίνηση καθώς πυκνά συχνά δημοσιεύει άρθρα του σε γερμανικές κυρίως εφημερίδες όπου δίνει λύσεις για την κρίση[;;;], γεγονός απορίας άξιο για όσους θυμούνται την εποχή της πρωθυπουργίας του.
Μαθαίνω ότι και κάποιοι άλλοι δεν έχουν ξεχάσει τον Κώστα Σημίτη- και δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς αναλυτές που προσπαθούν να εξηγήσουν τα άρθρα του.
Άνθρωποι της πολιτικής σκηνής που πυκνά συχνά συναντιούνται σε εστιατόριο των βορείων προαστίων συζητούν για το ρόλο που θα μπορούσε τόσο ο ίδιος όσο και ο Λουκάς Παπαδήμος να διαδραματίσουν στη μελλοντική πολιτική σκηνή της Ελλάδας και ίσως πολύ πιο κοντά στον Αντώνη Σαμαρά απ όσο φανταζόμαστε.

Το όνομα που απουσιάζει από αυτές τις συζητήσεις είναι του Ευάγγελου Βενιζέλου και λυπάμαι που θα στεναχωρήσω τα παιδιά στην Ιπποκράτους αλλά η αλήθεια είναι πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρείται από κάποιους ''καμένο χαρτί'' και από κάποιους άλλους απλά ''αμελητέα ποσότητα''. Δε ξέρω, βέβαια, αν η εντύπωση αυτή έχει καλλιεργηθεί έντεχνα από πολιτικούς αντιπάλους του Ε.Βενιζέλου εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά αρκετοί ήταν εκείνοι που τον συμβούλεψαν να κινηθεί άμεσα και να προσπαθήσει να ''καθαρίσει'' το όνομά του όσο μπορεί ώστε να ευελπιστεί σε πολιτική του επανεκκίνηση.Επομένως, ο Ελληνικός λαός έχει να δει πολλά τις επόμενες μέρες, γιατί ένας τρόπος κάθαρσης θα είναι η παραπομπή κα,ι παραδειγματική μάλιστα, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκειμένου να εξατμιστεί το λαϊκό συναίσθημα περί απονομής δικαιοσύνης....

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ο λαός θα ικανοποιείται με θέαμα γιατί ο άρτος είναι ακριβός, οι ζυμώσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται.......

Βλέπετε είναι αρκετοί εκείνοι που συζητούν μεταξύ τους και πολλοί προέρχονται από τη γαλάζια παράταξη , ενώ εδώ οφείλω να υπενθυμίσω ότι η οικογένεια Μητσοτάκη που δείχνει να έχει αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξης.....

Και φθάνοντας στη Πρωτοχρονιά του 2013 , κόμματα, αποκόμματα, μορφώματα αλλάζουν όψη και μορφή, μεταλλάσσονται και εναλλάσσονται προκειμένου να διεκδικήσουν εκ νέου το κομμάτι τους από την πολιτική πίτα, που θα είναι η δική τους βασιλόπιτα με το φλουρί του εκλεκτού......

Άραγε πόσο σχέση έχει η σοφή παροιμία που έλεγε η γιαγιά μου: ''Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του.''

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top