Select Menu

Αιφνιδίασε πολλούς ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας ευθέως την κυβέρνηση το μεσημέρι της Τρίτης, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Η πρόταση μόνο τυχαία δεν ήλθε όμως και επιπλέον θα έχει συνέχεια από την Κουμουνδούρου: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να...καταθέσει εντός των προσεχών ημερών πρόταση νόμου για τη θέσπιση της απλής αναλογικής, όπως τουλάχιστον αποκάλυψε και ο ίδιος ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης.

Η πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνεται με αφορμή την παραφιλολογία, που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, κυρίως από παρεμβάσεις της ΔΗΜΑΡ, αλλά και πληροφορίες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα ψηφίσει ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ώστε να εκπληρωθεί και η σχετική προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και διαμορφωθούν νέοι όροι στο πολιτικό παιχνίδι, με δεδομένη την ισχυροποίηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν την θέσπιση της απλής αναλογικής για να περιορίσουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα είναι αδύνατη πλέον η κατάκτηση της αυτοδυναμίας και με περιορισμένες δυνατότητες συμμαχιών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορεί να παρουσιάσει ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι σε αυτή τη λογική, παρότι δεν το επιθυμεί κατ’ αρχήν μπορεί να συρθεί και η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά να αποδέχεται πιο αναλογικές προβλέψεις στο εκλογικό σύστημα.

Αν και αρχικά η Κουμουνδούρου είχε επιλέξει τη γραμμή να μην τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα (πρόσφατα ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι προέχει η ταχεία προσφυγή στις κάλπες και όχι το εκλογικό σύστημα), τελικά αποφάσισε να προκαλέσει ευθέως την τρικομματική κυβέρνηση με βάση το εξής σκεπτικό:


Πρώτον, εάν είναι να προωθήσει την απλή αναλογική η κυβέρνηση, τουλάχιστον ας το κάνει εμφανιζόμενη να ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε ένα κλίμα ηττοπάθειας για αυτή, καθώς αναδεικνύεται έντονα το στοιχείο ότι θα πράξει φοβούμενη την αυτοδυναμία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Και δεύτερον, εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να υιοθετήσει την «αγνή και άδολη», όπως χαρακτηρίζεται η πλέον απόλυτη εφαρμογή της Απλής Αναλογικής, αλλά απλώς ένα σύστημα κάπως πιο αναλογικό από το σημερινό, να υπάρχει εμφανές το δίλλημα για τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης: Θα ψηφίσουν τη μέτρια εκδοχή της απλής αναλογικής ή την… κανονική απλή αναλογική;

Επιπλέον αφαιρείται η πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, με την οποία θα επιχειρούσαν, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου, να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον του κεντροαριστερού κοινού.

Πάντως στο βάθος των εκτιμήσεων και των σκέψεων ηγετικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα το σκεφτεί αν, πότε, πώς και με ποιο περιεχόμενο θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top