Select Menu

Άνοιξε την Κυριακή η Βουλή για να ετοιμαστεί το κείμενο της πρότασης - Αποφασισμένα όλα τα κόμματα να ξεπεράσουν το «σκόπελο» της παραγραφής

Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται πως θα καθίσει στο εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την αλλοίωση της περίφημης λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του κειμένου, η επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τέλεσε το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου και συγκεκριμένα εάν αφαίρεσε τα ονόματα συγγενών του, δηλαδή τις ξαδέρφες του από τη λίστα Λαγκάρντ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο κείμενο της κυβέρνησης επισημαίνεται πως έχει διαπιστωθεί η αλλοίωση της λίστας και πως ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Το κείμενο - το οποίο θα αρχίσουν από το πρωί να υπογράφουν οι βουλευτές - περιγράφει την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, κατηγορία που επισείει ποινή έως και 20 έτη, καθώς και της παράβασης καθήκοντος.

Εάν συγκεντρωθούν οι 30 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, τότε με απόφαση της Βουλής που απαιτείται να ληφθεί από την απόλυτη πλειοψηφία μετά από μυστική ψηφοφορία, θα συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, θα οριστούν τα μέλη της και η προθεσμία υποβολής του πορίσματος και του αποδεικτικού υλικού.

Το πόρισμα της επιτροπής για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων του πρώην υπουργού πρέπει έπειτα να εισαχθεί στην ολομέλεια, η οποία θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης.

Στον… "πυρετό" της λίστας τα κόμματα

Είναι ξεκάθαρο πως τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση επιθυμούν να κλείσουν το συντομότερο την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες «πληγές» στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μάλιστα προκειμένου οι εξελίξεις να επιταχυνθούν, την Κυριακή άνοιξε εσπευσμένα η Βουλή προκειμένου, με την εποπτεία του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου να ετοιμαστεί το κείμενο της πρότασης της προανακριτικής και να κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση.

Είναι προφανές πως τα κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην αναγκαιότητα της άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης και της απόδοσης των όποιων ευθυνών αναλογούν, κάτι εξάλλου που έδειξαν και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις των στελεχών τους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top