Select Menu

Δήλωση Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup ενέκρινε επισήμως την δεύτερη εκταμίευση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και αφού εξέτασε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς χρέους που πραγματοποίησε η Ελλάδα.Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς χρέους , η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αυτό σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα πίσω σε μια βιώσιμη πορεία στο 124% του ΑΕΠ το 2020 . Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμοι να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί.

Σε αυτή τη βάση τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν το EFSF να απελευθερώσει την επόμενη δόση συνολικού ποσού 49,1 δισεκ. ευρώ.

Η εκταμίευση θα γίνει σε πολλές δόσεις. Τα 34,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Πρώτον, ένα πρόσθετο ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2013.
Δεύτερον, τα κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού θα καταβληθούν σε τρεις επιμέρους δόσεις που συνδέονται με την
εφαρμογή ειδικών σημαντικών όρων του μνημονίου που πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιηθούν πάνω στην ισχυρή δέσμευση που επεδείχθη στο πρόσφατο παρελθόν και το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί,

θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία, με αύξηση της απασχόλησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα πιο προσοδοφόρο μέλλον.

Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


Για να μην σας παραμυθιάζουν τα ΜΜΕ πρέπει να γνωρίζετε ότι τα λεφτά που θα δοθούν τον Δεκέμβριο με βάση την παραπάνω επίσημη δήλωση θα προορίζονται για την λειψή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και για την επαναγορά των ομολόγων που ολοκληρώθηκε την 12.12.2012.

Τον Ιανουάριο του 2013 θα δοθούν τα υπόλοιπα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης και τα έξοδα της επαναγοράς. Τα υπόλοιπα λεφτά θα δοθούν σε αρκετές δόσεις, αφού η κυβέρνηση συμφωνήσει σε κάποια βασικά νέα μέτρα με το ΔΝΤ που δεν κατονομάζονται και υπονοείται ότι πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά.

Συμπερασματικά μην περιμένετε καταβολή σε προμηθευτές, καταβολή εφάπαξ και λοιπά μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας εντός του Δεκεμβρίου 2012.

Επιπλέον τα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν την 12.12.2012 κατά ένα μέρος τους αξίας 2,76 δις ευρώ είναι διάρκειας 1 μήνα και θα λήγουν τον Ιανουάριο του 2013.

Άρα ούτε τον Ιανουάριο δεν θα φανεί φως στο τούνελ της έλλειψης ρευστότητας.
Η ευρωπαική ένωση θα εξετάσει τον Ιανουάριο του 2013 τον τρόπο χρηματοδότησης της Κύπρου που θα απαιτήσει περίπου 10 δις ευρώ.

Επίσης τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο του 2013 θα γίνουν εκλογές στην Ιταλία με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, οπότε θα πρέπει να αναμένουμε λόγω της αβεβαιότητας χειροτέρευση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης και η ενδεχόμενη πολιτική αδυναμία της συγκυβέρνησης να προωθήσει ή να εφαρμόσει επιπλέον εισπρακτικά μέτρα δεν θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Αν έχετε αμφιβολίες γι' αυτό σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μία κυβέρνηση που νομοθετεί μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου και έχει συνταγματική υποχρέωση να τα επικυρώσει και μέσω βουλής σε 40 ημέρες μπορεί να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες δυσκολίες για μέτρα αντιδημοφιλή που ήδη έχει εφαρμόσει.

Ιδιαίτερα όταν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, βλέπει τα ποσοστά της να καταρρακώνονται συνεχώς στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και οι πολιτικοί της σύμμαχοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής...

Δείτε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και θα καταλάβετε πάνω σε τι βόμβα κάθεται η κυβέρνηση Σαμαρά και οι υπουργοί που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top