Select Menu

Πάλεψε για τη ζωή του μέσα στα νερά του Κηφισού αλλά δεν επέζησε. Επεσε και γρήγορα καλύφθηκε από την ιλύ του ποταμού για να εντοπισθεί αιώνες μετά, κατά τις ανασκαφές που έγιναν πριν από μερικά χρόνια για τις ανάγκες κατασκευής του μετρό. 

Πρόκειται για τα οστά ενός αλόγου, συγκινητικό εύρημα αυτών των αρχαιολογικών ερευνών, μαζί με πλήθος άλλων, για τα οποία μίλησε το πρωί η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την παράδοση στο κοινό από την Αττικό Μετρό τριών διαμορφωμένων αρχαιολογικών χώρων επί της Ιεράς Οδού στο ύψος του σταθμού Αιγάλεω.
 
«Η αρχαιολογική υπηρεσία απέκτησε τεράστια εμπειρία με το έργο του μετρό ενώ η επιστημονική κοινότητα ενισχύθηκε με μια ακόμη "σχολή", σύμφωνα με την οποία η κατασκευή ενός τεχνικού έργου σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως η Αθήνα με τη διαχρονική ιστορία της και τον μνημειακό της πλούτο μπορεί να συνδυαστεί όχι μόνον με την αρχαιολογική έρευνα και τη γνώση, αλλά κυρίως με την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.

 Το μεγαλύτερο ως τώρα τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, πλαισιωμένο από αναλημματικούς τοίχους, καθώς και από ένα παρόδιο νεκροταφείο κατά μήκος της ήρθε στο φως από τις ανασκαφές. Τα ίχνη από τους τροχούς των αρχαίων αμαξιών πάνω στο δρόμο, τα λαξεύματα, οι σαρκοφάγοι και πολλά ακόμη κτερίσματα αποκαλύπτουν τη ζωή και το θάνατο των ανθρώπων πριν από χιλιετίες.

 Αλλά και στον σταθμό Ελαιώνας εντοπίσθηκαν τρία βάθρα θεμελίωσης μιας αρχαίας γέφυρας του Κηφισού ενώ στο φρέαρ εξαερισμού «Προφήτη Δανιήλ» ανασκάφηκε ένα ακόμη τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο και χρονολόγηση από την Γεωμετρική ως την Υστερο - ρωμαϊκή εποχή.

 Μέσα στο σταθμό Αιγάλεω εξάλλου, ευρήματα των ανασκαφών βρήκαν θέση σε 17 γυάλινες προθήκες από όπου μεταδίδουν στους επιβάτες του μετρό πληροφορίες για την περιοχή και κυρίως για τον σημαντικότατο δρόμο της αρχαίας Αθήνας, τον οποίο θα πρέπει να διήλθαν όλοι οι κάτοικοί της. Πρόκειται για λυχνάρια, υφαντικά βάρη, εργαλεία, κέρνους (είδος αγγείων) με σπόρους για τη γονιμότητα αλλά και δεκάδες πήλινα κανάτια για τη μεταφορά ύδατος καθώς και αντικείμενα κυρίως από τις παιδικές ταφές στα παρόδια νεκροταφεία.

Το έργο αυτό θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές της Αττικής καθώς και στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Χρήστος Τσίτουρας ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων κ. Στράτος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη συμπρωτεύουσα στο πλαίσιο των έργων του μετρό.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top