Select Menu


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν τη Δευτέρα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 μέσω ενός πακέτου νέων μέτρων για τη μείωση του χρέους που θα φτάνουν το 20% του ΑΕΠ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

Το πως τα κατάφεραν και κυρίως η ανάλυση σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ παραπέμπει σε αλχημιστές. Η Ελλάδα θα σέρνεται ως τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2013 με μεσοβέζικες λύσεις συμπληρώνοντας σχεδόν 4 χρόνια εθνικής κατάθλιψης με ανήμπορους ηγέτες που θα αναλώνονται σε χρόνο dt από την οργή του χρόνου.

Όσο μάλιστα για τη δόση των 44 δις θα την λαμβάνουμε σε δόσεις και με πολύ σκληρούς όρους-βλέπε νέα μέτρα.

Η συμφωνία προέκυψε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

"Προχωράει πολύ αργά, αλλά έχουμε μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Έχουμε καλύψει το κενό χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2014. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους κάνει λόγο για 124% του ΑΕΠ το 2020", δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για τις λεπτομέρειες των μέτρων μείωσης του χρέους με το ΔΝΤ, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί στο περίπου 120% του ΑΕΠ, από την πρόβλεψη ότι το χρέος θα φθάσει στο 190% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, για να είναι διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα.

Δεν ήταν ξεκάθαρο άμεσα πώς θα μειωθεί το χρέος από τις τρέχουσες προβλέψεις για 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 124%, αλλά αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και παράταση του χρόνου ωρίμανσης και μείωση των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα, επαναγορά χρέους και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά, στην Αθήνα.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν να κόψουν το χρέος της Ελλάδας κατά 20% του ΑΕΠ τώρα και να δεσμευτούν για νέα μείωση του χρέους στο μέλλον, ώστε να επιστρέψουν τα οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά.

Μια άμεση μείωση της τάξης του 20%, που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης των επιτοκίων αλλά και με την παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγή με γνώση των συνομιλιών της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, αναφέρει η πηγή, ότι εάν δεν υπάρξει από την αρχή κάποια μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θα ξοδέψουν, εκτροχιάζοντας τις υπόλοιπες μακροοικονομικές υποθέσεις του προγράμματος προσαρμογής.

Ωστόσο, η Γερμανία σημειώνει ότι η απομείωση χρέους είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει ότι ένα haircut στο αρχικό κεφάλαιο που δόθηκε στην Αθήνα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Βασικό στοιχείο σε έναν συμβιβασμό είναι να διατηρηθεί ακέραιο το αρχικό κεφάλαιο, σημειώνει το πρακτορείο.

Μια από τις ιδέες που έχει συζητηθεί από τους υπουργούς είναι να κρατηθεί άθικτο το αρχικό κεφάλαιο αλλά να μειωθεί το επιτόκιο στα δάνεια του επίσημου τομέα και να παραταθεί η ωρίμανση των δανείων.

Αυτό θα μπορούσε να διαμορφώσει μια αρκετά μεγάλη μείωση ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο ή κοντά στο συγκεκριμένο στόχο.

Στις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές είναι η επιστροφή των κερδών από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ, ένα μορατόριουμ δέκα ετών στην εξυπηρέτηση του χρέους καθώς και η επαναγορά των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών με μεγάλο discount.

Η πηγή αναφέρει ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ένα πακέτο βημάτων που θα μειώνει κατά 20% του ΑΕΠ το χρέος ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία το σχέδιο και η ελληνική οικονομία να έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αλλά περιμένει επίσης από την Ευρωζώνη να υποσχεθεί και νέα μείωση του χρέους σε ένα επίπεδο κάτω από το 120% του ΑΕΠ κάποια στιγμή στο μέλλον ως επιβράβευση για την τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, αναφέρει η πηγή. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διαγραφή χρέους.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναφέρει η πηγή, αλλά δεν θα αποδεχτεί και μια συμφωνία που δεν θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εξάλλου, το πρακτορείο Dow Jones Newswires από την πλευρά του τονίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Το προσχέδιο της συμφωνία προβλέπει ότι θα υπάρξει μια εκ των προτέρων δέσμευση από την ευρωζώνη για τη μείωση του χρέους της χώρας κατά 20% του ΑΕΠ, αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Αυτός ο στόχος είναι ακόμη, κατά κάποιο τρόπο, μακριά από τον αρχικό στόχο, που υποστηρίζει το ΔΝΤ, για μείωση δηλαδή του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί ως «βιώσιμο».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top