Select Menu

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι η CIA διετέλεσε καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης των υπαλλήλων του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με τις διαρροές, ένοπλοι πράκτορες της CIA «ξεχύθηκαν» κυριολεκτικά στους δρόμους από μυστικό κτίριο της υπηρεσίας στη λιβυκή πόλη σε διάστημα μικρότερο των 25 λεπτών από τη στιγμή που ειδοποιήθηκαν ότι το προξενείο δεχόταν επίθεση. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγορήθηκε ότι αντέδρασε καθυστερημένα στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου που στοίχισε μεταξύ άλλων τη ζωή του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Κρις Στίβενς, ενώ σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου FOX είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, ότι οι πράκτορες της CIA έλαβαν άνωθεν εντολή να μην μεταβούν στο προξενείο.

Μόλις έγινε γνωστό ότι το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη δεχόταν επίθεση, πέντε ή έξι πράκτορες της CIA που σταθμεύουν στην πόλη φέρονται να κινήθηκαν έγκαιρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν βαρύ οπλισμό από τις λιβυκές αρχές. Βάσει όσων ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, όταν κατέστη σαφές ότι οι Λίβυοι δεν θα τους βοηθούσαν, οι πράκτορες, οι οποίοι φέρουν ελαφρύ οπλισμό, κινήθηκαν προς το προξενείο, λαμβάνοντας όλες τις κρίσιμες αποφάσεις χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των ανωτέρων τους. «Οι πράκτορές μας ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες αυτής της έκτακτης κατάστασης με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας του κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο. «Είκοσι πέντε λεπτά μετά την πρώτη έκκληση για βοήθεια, οι πράκτορές μας βρίσκονταν κυριολεκτικά στον δρόμο», συνέχισε η ίδια πηγή.


Καθ’ οδόν, μάλιστα, προς το προξενείο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. από τη μυστική τοποθεσία της διοίκησης της CIA στη Βεγγάζη, οι πράκτορες επιστράτευσαν μικρό αριθμό Λίβυων παραστρατιωτικών. Αφού αφίχθησαν στον χώρο του προξενείου, οι Αμερικανοί πράκτορες και οι Λίβυοι συνεργάτες τους αναζήτησαν τον πρέσβη Στίβενς υπό συνθήκες μηδενικής ορατότητας και δεχόμενοι καταιγιστικά πυρά. «Εν τέλει», ισχυρίστηκε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, «έκριναν σκόπιμο να απομακρύνουν επί τόπου το υπόλοιπο προσωπικό από το σημείο της επίθεσης». Υπενθυμίζεται ότι εκτός του πρέσβη Στίβενς, άλλοι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.


Η CIA αθόρυβα εγκατέστησε κλιμάκιο στη Βεγγάζη λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Λιβύη τον Φεβρουάριο του 2011. Οι άνδρες της CIA στην πόλη δεν ανέλαβαν μόνο την ενίσχυση των εξεγερθέντων, αλλά και την παρακολούθηση εξτρεμιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ανσάρ αλ Σαρία, της ισλαμικής οργάνωσης που φέρεται να κρύβεται πίσω από την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ισχυρίζονται, τέλος, ότι η «CIA γνώριζε από νωρίς πως στην επίθεση εμπλέκονταν οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, πλην όμως, δεν το δημοσιοποίησαν για λόγους ασφαλείας».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top