Select Menu

Εννέα χιλιάδες κάδοι συλλογής οικιακών ληγμένων φαρμάκων σε ισάριθμα φαρμακεία σε όλη τη χώρα και χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες.Αποτέλεσμα: 20 τόνοι φαρμάκων που αντί να καταλήξουν στις χωματερές ή στις αποχετεύσεις, συλλέχθηκαν και οδεύουν προς καταστροφή σε ειδικές και ασφαλείς για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία εγκαταστάσεις.
Μεγάλη συμμετοχή

Το πρόγραμμα «συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως» του υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας σαφώς δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες
προδιαγραφές. Αν και αγκαλιάστηκε από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, λοιπά δίκτυα ιδιωτικής φαρμακεμπορίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών, που χωρίς όφελος συμμετέχουν), οι δημοσιονομικές συγκυρίες δεν επέτρεπαν αισιοδοξία σχετικά με τον βαθμό ευαισθητοποίησης των πολιτών για ένα πρόγραμμα δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε έως και σήμερα, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος έχει αιφνιδιάσει. Οπως ανέφερε στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ Α.Ε. Ελενα Τσάγκαρη, «η συμμετοχή των πολιτών -δεδομένων των συνθηκών- ξεπερνάει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Εχουν συγκεντρωθεί ήδη, σε διάστημα λίγων μηνών, περίπου 20 τόνοι φαρμάκων και η αποθήκη του ινστιτούτου έχει ήδη γεμίσει. Υπάρχει μια σταθερή ροή. Κάθε ημέρα μαζεύουμε φάρμακα».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 9.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο και την Καστοριά μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, στα οποία έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί περιέκτες-κάδοι όπου οι πολίτες μπορούν να πετούν ληγμένα ή άχρηστα φάρμακα. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι εκτιμάται ότι το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σπίτι του ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα. Το περιεχόμενο των κάδων συλλέγεται σε ειδικές σακούλες από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και άλλων δικτύων φαρμακεμπορίας και εν συνεχεία μεταφέρεται σε χώρο αποθήκευσης που διαθέτει το ΙΦΕΤ στη Μαγούλα. Επίσης, το ινστιτούτο έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με δήμους (Πάρου, Σύρου, Νάξου, Θήρας, Επιδαύρου) οι οποίοι αναλαμβάνουν τη συλλογή των φαρμάκων.

Τα φάρμακα που συλλέγονται στη Μαγούλα θα οδηγηθούν προς καταστροφή. Ηδη βρίσκεται σε στάδιο κατακύρωσης ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του δικαιούχου που θα αναλάβει το έργο, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καλύπτεται από τα τέλη των φαρμακευτικών εταιρειών. Σύμφωνα με την κ. Τσάγκαρη, εάν δεν υπάρξει ένσταση από τους συμμετέχοντες έως το τέλος του μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

«Ο μεγάλος φόβος μας είναι να “σβήσει” το ενδιαφέρον», σημειώνει η κ. Τσάγκαρη, τονίζοντας ότι εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το πρόγραμμα έχει και εκπαιδευτικό μήνυμα. «Βασίζεται στην παθογένεια της πολυφαρμακίας στη χώρα μας και στοχεύει αφενός στην καταγραφή του προβλήματος, αφετέρου στην εμπέδωση μιας πιο αυστηρής στάσης μας έναντι των φαρμάκων που καταναλώνουμε. Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο στόχος του είναι να αυτοκαταργηθεί. Να μη χρειάζεται πλέον να υπάρχει».
5,5 εκατ. συνταγές

Το πρόβλημα της πολυφαρμακίας στην Ελλάδα καταδεικνύουν και οι σκληροί αριθμοί: 5,5 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα! Το 2011 ο Ελληνας αγόρασε κατά μέσο όρο 35,4 κουτιά φάρμακα, όταν ο Γερμανός αγόρασε 19,5 κουτιά.

Αναφορικά με το μέλλον του προγράμματος, η κ. Τσάγκαρη επισημαίνει πως «αποτελεί δική μας ευθύνη να ξαναπροβάλουμε το πρόγραμμα για να το κρατήσουμε ζωντανό. Είμαι σίγουρη, με βάση την πολυφαρμακία στην Ελλάδα, ότι εάν ξαναδώσουμε το μήνυμα στους πολίτες, μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top