Select Menu

Στοιχεία σοκ δείχνουν πως περισσότερους από δυόμισι χιλιάδες αυτόχειρες μετρά η Ελλάδα από το 2010.Ολες οι εκφάνσεις του φαινομένου συζητήθηκαν χθες σε επιστημονικό Συμπόσιο της Κλίμακας «Πρόληψη της Αυτοκτονίας». «Υπολογίζεται ότι μια αυτοκτονία επηρεάζει καταλυτικά πέντε μέλη της οικογένειας του αποθανόντος και περίπου είκοσι άτομα από το ευρύτερο περιβάλλοντος του» δηλώνει ο Dr. Lanny Berman, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόβλεψης της Αυτοκτονίας.

Ο ιδιος ανέφερε πλείστα μέτρα προλήψης του φαινομένου, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. «Μια ενδεικτική περίπτωση είναι οι αυτοκτονίες στο Μετρό της Αθήνας, που από 3 ή 4 ανά έτος έφθασαν πέρυσι τις 9». Μια αυτοκτονία θα μπορούσε να αποτραπεί με φωτεινές επιγραφές, ενημέρωση των εργαζομένων, κάμερες, τοποθέτηση εμποδίων κτλ. Ψυχιατρικά προβλήματα (κατά 40,9%) –συχνά αδιάγνωστα- σε συνδυασμό με οικονομικές δυσκολίες και προσωπικά αδιέξοδα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Πάνω από είκοσι είναι οι ψυχικές διαταραχές- πέραν της δημοφιλούς κατάθλιψης- που μπορούν να συμβάλουν στην αυτοκτονία. «Διαπιστώνω ότι οι αυτόχειρες δεν είναι τόσο οι άνεργοι όσο εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή», υπογραμμίζει η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο ΕΚΠΑ, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου.
Η ομάδα της, που φθάνει στο σπίτι του αυτόχειρα, έρχεται αντιμέτωπη με πλειάδα «σιωπηλών» μηνυμάτων που αφήνει πίσω του ο νεκρός. «Η ίδια η πράξη της αυτοκτονίας είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας αυτού που πεθαίνει με το περιβάλλον του, από το οποίο συνήθως είναι απομονωμένος» εκτιμά η κ. Σπηλιοπούλου «άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία οι αυτοκτονίες γίνονται δια απαγχονισμού, που είναι ένας τρόπος τιμωρίας των οικείων».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top