Select Menu

Την πάγια θέση του κατά των πολιτικών λιτότητας επανέλαβε ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ Οικονομίας (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα και θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη.Για τον ίδιο, δεν είναι ανησυχητικά τα σωρευμένα χρέη στην Ευρώπη, αλλά τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία επιβάλλονται σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επισημαίνοντας πως η λιτότητα αποδυναμώνει την οικονομία, ιδιαίτερα όταν και οι υπόλοιποι εταίροι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ο κ. Στίγκλιτς απέρριψε ως εσφαλμένους τους ισχυρισμούς ότι δήθεν χωρίς μέτρα λιτότητας θα κατέρρεαν οι αγορές, οι οποίες, όπως είπε, καταρρέουν όταν δεν ρυθμίζονται και όταν το κράτος δεν επενδύει στην Παιδεία ή τις υποδομές. «Οι ευρωπαικές χώρες θα πληρώσουν το αντίτιμο για επενδύσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί», σημείωσε.

Πρόσφατα, στη Βιέννη, σε μια εκδήλωση απονομής γνωστού βραβείου, ο οικονομολόγος είχε απευθύνει σαφέστατη προειδοποίηση πως «με αυτή την πολιτική λιτότητας η Ευρώπη οδηγείται σε αυτοκτονία», καθώς, όπως είχε τονίσει, «ποτέ προγράμματα λιτότητας δεν μπόρεσαν να βγάλουν μια μεγάλη χώρα από την κρίση» κι όταν υπάρχει συρρίκνωση της ανάπτυξης μειώνονται οι εισπράξεις φόρων και αυξάνονται τα ελλείμματα.

Σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης είχε προειδοποιήσει πως, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας, τότε το ρεαλιστικό σενάριο είναι να διαλυθεί η Ευρωζώνη και να παραμείνει μόνον ένας πυρήνας με τη Γερμανία, ίσως την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Εξάλλου σε άλλη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο διάσημος οικονομολόγος είχε καταγγείλει τη στρατηγική λιτότητας ως μια φαντασίωση που δεν λειτούργησε ποτέ: ούτε στην Ασία τη δεκαετία του 1990, ούτε αργότερα στην Αργεντινή, ούτε σήμερα στην Ευρώπη.

Κατά την άποψή του, με τα πακέτα λιτότητας η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει, η Ισπανία βυθίζεται σε ύφεση, με ποσοστό ανεργίας 25% και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, ενώ η Ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και δεν πρόκειται να το καταφέρει, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της στρατηγικής αυτής.

Τι προτείνει

Ο ίδιος θεωρεί μόνη διέξοδο την «περισσότερη Ευρώπη» με μιας μορφής αμοιβαιοποίηση χρεών και καθώς το χρέος της Ευρωζώνη είναι χαμηλότερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χώρες-μέλη της θα μπορούσαν να λαμβάνουν από κοινού δάνεια στις αγορές, με ευνοϊκότερους όρους. Επιπλέον, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ασφάλειας των καταθέσεων για τις τράπεζες, καθώς δεν είναι επαρκής μόνον μια κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, όπως σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, χωρίς μια από κοινού εγγύηση των καταθέσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει η Νομισματική Ένωση, διότι, διαφορετικά θα ρέει μόνιμα χρήμα από τις οικονομικά αδύναμες χώρες και ο ίδιος δεν γνωρίζει, αν μπορούν να πειστούν για αυτό οι Γερμανοί, σίγουρο όμως είναι πως η εναλλακτική επιλογή είναι η κατάρρευση του ευρώ, που θα έχει μεγάλο κόστος για όλους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top