Select Menu

Της απεσταλμένης μας στον Εβρο Mαργαριτας Πουρναρα

Τα κομψά δερμάτινα παπούτσια του ανταποκριτή της σουηδικής τηλεόρασης είχαν γεμίσει χώματα από τις λάσπες έξω από το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Κομοτηνή. Η συμπατριώτισσά του, Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχε ένα αμήχανο βλέμμα, την ώρα που δεκάδες κρατούμενοι από διάφορες χώρες ήταν γαντζωμένοι στα συρματοπλέγματα της παλιάς Ακαδημίας της Αστυνομίας, η οποία άλλαξε χρήση πριν από λίγους μήνες για χάρη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».Η Μάλμστρομ πραγματοποίησε χθες επίσκεψη αυτοψίας σε ακόμα τρία κέντρα στην Θράκη (Βέννα, Φέρες και Πόρος) συνοδεία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Νίκου Δένδια, και του επικεφαλής της αποστολής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Παναγιώτη Καρβούνη, Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, για να δει τις συνθήκες διαβίωσης των συλληφθέντων. Ελάχιστοι εξ αυτών που ήξεραν σπαστά αγγλικά προσπαθούσαν να της μιλήσουν για την οικογένειά τους που δεν έχουν δει μήνες, για τη χώρα καταγωγής τους, να διαμαρτυρηθούν για το φαγητό ή τις συνθήκες υγιεινής.

Τους τελευταίους μήνες μειώθηκε εντυπωσιακά η είσοδος παράνομων μεταναστών από τον Εβρο και το πρόβλημα μεταφέρθηκε στα θαλάσσια σύνορα και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. «Ηρθαμε εδώ για να δούμε από κοντά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση και να βελτιώσουν τις συνθήκες υποχοδής των ανθρώπων αυτών, ώσπου να αποφασιστεί η τύχη τους» είπε η Σεσίλια Μάλμστρομ στην «Κ», υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η επίτροπος είχε επισκεφθεί ξανά τον Εβρο πριν από λίγο καιρό, αλλά τότε υπήρχε μονάχα ένα κέντρο φιλοξενίας. «Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ από τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα για τη φύλαξη συνόρων, το άσυλο, την κράτηση και τον επαναπατρισμό των μεταναστών» τόνισε ο κ. Καρβούνης.

Το φλέγον ζήτημα για την Ευρώπη είναι να καταφέρει η χώρα να απορροφήσει και τους διαθέσιμους από την Ε. Ε. πόρους για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης. «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά ζητήματα που εμποδίζουν την εκταμίευση και τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων αυτών. Η κατάσταση αυτή προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης, απλώς τώρα οι συνθήκες έγιναν ακόμα πιο δύσκολες. Συνεργαζόμαστε λοιπόν στενά με την ελληνική κυβέρνηση και με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποια από αυτά τα εμπόδια. Επίσης παρέχουμε τεχνογνωσία και άλλα μέσα για να μπορέσουμε να συνδράμουμε τις ελληνικές αρχές στη φύλαξη των συνόρων» είπε η κ. Μάλμστρομ. Η σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ και η αναστάτωση στο αθηναϊκό κέντρο την ανάγκασε να ακυρώσει την επίσκεψη σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως ο Αγιος Παντελεήμονας.

Η χορήγηση ασύλου

Η επίτροπος Μάλμστρομ μιλώντας στην «Κ» επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου. Οπως είναι γνωστό, ένας μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών κάνει αίτηση, ακόμα και αν δεν προέρχεται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η καθυστέρηση στην εξέταση δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων επιδεινώνεται από το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία ταυτότητας των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς χαρτιά. Κατά τη χθεσινή επίσκεψη της επιτρόπου, οι περισσότεροι κρατούμενοι φώναζαν ρυθμικά «Συρία – Συρία», αλλά οι αξιωματικοί της αστυνομίας μάς επιβεβαίωναν ότι στην πλειονότητά τους κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και όχι από την χώρα που είναι σε εμφύλια σύρραξη.

Η Μάλμστρομ υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Δουβλίνο ΙΙΙ και ότι μελλοντικά θα γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά τίποτα που να ανακουφίσει δραστικά την Ελλάδα, η οποία δέχεται τεράστιο αριθμό μεταναστών που επαναπροωθούνται από άλλες χώρες. Αναφερόμενη στο θέμα της Τουρκίας, η κ. Μάλμστρομ είπε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε όσα πρέπει να γίνουν από τη γείτονα χώρα, από το έδαφος της οποίας περνούν τα καραβάνια των παράνομων προσφύγων από την Ασία και την Αφρική, προτού καταλήξουν στην Ελλάδα.
Η κ. Μάλμστρομ με μετανάστες

Την παλιά Ακαδημία της Αστυνομίας στην Κομοτηνή, όπου φιλοξενούνται παράνομοι μετανάστες που συλλαμβάνονται, επισκέφθηκε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ. Οι αλλοδαποί, γαντζωμένοι στα σύρματα, προσπαθούσαν να της μιλήσουν. Η κ. Μάλμστρομ επισκέφθηκε τρία ακόμη κέντρα σε Εβρο και Ροδόπη και αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top