Select Menu

Τη γνώση σε ενήλικες ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου προσφέρει η Ακαδημία Πολιτών μέσω των Ανοιχτών Λαϊκών Πανεπιστημίων. Είτε είστε ήδη φοιτητές και επιθυμείτε εναλλακτική δια βίου μάθηση και μεγαλύτερη εξειδίκευση είτε σας αρέσουν οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ακαδημία Πολιτών.Πρόκειται για ένα είδος ανοιχτού πανεπιστημίου με πολύ μικρό κόστος σπουδών και εντυπωσιακή γεωγραφική κάλυψη της χώρας μας. Για την Ακαδημία Πολιτών μιλούν στο flowmagazine.gr ο πρόεδρος της και Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ευστράτιος Παπάνης και ο αντιπρόεδρος και διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας κ. Μιχάλης Τσάκαλος.

Λειτουργία

Δράση της Ακαδημίας Πολιτών αποτελούν τα Λαϊκά Πανεπιστήμια. Το πρόγραμμα του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι τετραετές και το κάθε ακαδημαϊκό έτος έχει διάρκεια από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο. Συνεπώς χωρίζεται σε δύο κύκλους σπουδών (εξάμηνα) και στον καθένα διδάσκεται διαφορετική θεματική ενότητα. «Αυτή τη στιγμή σε όλους τους νομούς της Ελλάδας λειτουργούν 42 Λαϊκά Πανεπιστήμια, δύο στην Κύπρο και ένα στο Αννόβερο.» λέει ο κ. Παπάνης. Συγκεκριμένα στην Αθήνα οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο κέντρο (Αίθουσα Διαλέξεων Ξενοδοχείου Oscar απέναντι από Στ. Λαρίσης), στο Χαϊδάρι και στη Μαγούλα ενώ στη συμπρωτεύουσα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Άλλες περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η Πάτρα, η Λέσβος, ο Βόλος...

Όσοι πραγματοποιούν διαλέξεις είναι στην πλειονότητά τους ακαδημαϊκοί καθηγητές (90%) ενώ οι υπόλοιποι έχουν τουλάχιστον τίτλο διδακτορικού. Σημαντικό είναι πως «Οι διαλέξεις γίνονται εθελοντικά και η Ακαδημία πληρώνει από τις εγγραφές τα μεταφορικά τους έξοδα» επισημαίνει ο Ευστράτιος Παπάνης στοflowmagazine.gr.
Κόστος

Το κόστος κάθε ετήσιου κύκλου είναι 80 ευρώ στις περισσότερες περιοχές για 26 τρίωρες διαλέξεις. Η μόνη που διαφέρει είναι η Μυτιλήνη στην οποία έγινε η αρχή και, τιμής ένεκεν, η τιμή είναι στα 50 ευρώ. Σημαντικό είναι πως υπάρχει σχετική έκπτωση σε ανέργους, φοιτητές, ΑμεΑ και πολύτεκνους που θα πληρώνουν 40 ευρώ ανά έτος. Τα χρήματα αυτά όπως προαναφέραμε χρησιμοποιούνται για τα μεταφορικά των καθηγητών ή ενοικίαση αιθουσών για τις διαλέξεις. Είναι σημαντικό πως οι τρίωρες διαλέξεις πραγματοποιούνται συνήθως απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα 6-9, ώστε να εξυπηρετούν το κοινό.
Μαθήματα

Σε σχέση με τα μαθήματα για τα οποία γίνονται διαλέξεις ο στόχος είναι ξεχωριστός. Πέραν του πρώτου έτους, όπου τα μαθήματα είναι κυρίως ενδοσκόπησης, οι διαλέξεις επικεντρώνονται σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. «Σκοπός είναι να ενισχυθεί η συλλογικότητα και η συμμετοχικότητα των ατόμων στην κοινωνία» τονίζει ο κ. Παπάνης. Οι διαλέξεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν το «θεμέλιο λίθο» κατά τον πρόεδρο της Ακαδημίας Πολιτών, καθώς αν και δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε την κρίση μεμονωμένα, «Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα εάν σκεφτόμαστε οικουμενικά και δρούμε τοπικά».

Σημαντικό ρόλο έχει και ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι διαλέξεις. Εφαρμόζεται εκπαίδευση ενηλίκων. «Αντί να τους φορτώνουμε με πληροφορίες, αξιοποιούμε τις εμπειρίες των επιμορφούμενων.» επισημαίνει στο flowmagazine.gr ο κ. Τσάκαλος. Όνειρο βέβαια για τα Λαϊκά Πανεπιστήμια είναι να εισαχθούν μέθοδοι όπως το ψυχόδραμα και η συστημική οικογενειακή θεραπεία που θα ενισχύσουν την ψυχική υγεία του κοινού. Η βιβλιογραφία των μαθημάτων βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο διαδίκτυο από όπου μπορούν οι συμμετέχοντες να την κατεβάσουν.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα Λαϊκά Πανεπιστήμια ανα την Ελλάδα, στοιχεία επικοινωνίας και τις ώρες που πραγματοποιούνται οι διαλέξεις μπορείτε να πατήσετε εδώ.
Διαδικτυακή Ακαδημία

Για τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντα στις διαλέξεις υπάρχει η επιλογή της παρακολούθησης και της φοίτησης μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για μια διαδραστική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, με πολύ οπτικοακουστικό υλικό, βιντεοσκοπημένες διαλέξεις και εκπαιδευμένους στη χρήση της καθηγητές. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοστίζει 60 ευρώ για ένα έτος. «Μια φορά την εβδομάδα γίνεται επικοινωνία μέσωSkype ή chat του καθηγητή με τους διδασκόμενους» μας πληροφορεί ο κ. Παπάνης.
Πτυχίο και ανταπόκριση κόσμου

Όταν κάποιος ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο που ανήκει, λαμβάνει το πτυχίο του. Το πτυχίο αυτό δεν αναγνωρίζεται κρατικά, όμως έχει την αξία σεμιναρίων. Μπορεί δηλαδή να φανεί χρήσιμο για το βιογραφικό πολλών ατόμων.

Ο κόσμος έχει δείξει ενθουσιασμό με το συγκεκριμένο εγχείρημα όλα αυτά τα χρόνια. Ο Μιχάλης Τσάκαλος λέει στο flowmagazine.gr για την παρθενική φετινή του διάλεξη στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ρόδου: «Η αίθουσα είχε περίπου 170 άτομα, συμμετοχή εξαιρετικά εντυπωσιακή αναλογικά με το μέγεθος του νησιού. Το σημαντικότερο όμως είναι πως παρευρέθηκαν νέα άτομα και με ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο». Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Πολιτών συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά και χαρακτηρίζει την οργάνωση εξαιρετική.

Από τη μεριά του ο Ευστράτιος Παπάνης μας αναφέρει χαρακτηριστικά:«Παρατηρείται μεγαλύτερη ανταπόκριση σε μικρότερες περιοχές καθώς οι κάτοικοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά συνδυάζοντάς τη με γνώση».Στον πρόεδρο της Ακαδημίας, ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει την περσινή χρονιά στο Βόλο, η συμμετοχή μιας κυρίας 90 ετών σε διάλεξη ψυχολογίας.
Χρήσιμες πληροφορίες

Η Ακαδημία των Πολιτών είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2010 με διοικητική έδρα τη Μυτιλήνη. «Αφορμή για να ξεκινήσουμε ήταν το παιδαγωγικό μας σύστημα και πως οφείλουμε να διηθήσουμε τη γνώση στο ευρύ κοινό. Οι εμπειρίες και τα βιώματα κάθε ατόμου τον καθιστούν ικανό να παρακολουθήσει τις διαλέξεις αυτές» λέει ο πρόεδρος, κ. Παπάνης.

Με την εγγραφή του ο σπουδαστής παραλαμβάνει τη σπουδαστική του ταυτότητα (πάσο), όπου καταγράφονται οι παρουσίες του στις διαλέξεις και με την επίδειξη της οποίας απολαμβάνει εκπτώσεων και προσφορών από συμβεβλημένες με την ΑτΠ επιχειρήσεις.

Τα έσοδα από τις εγγραφές εκτός των άλλων αξιοποιούνται για την ίδρυση Ανοικτών Λαϊκών Πανεπιστημίων σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ακαδημία Πολιτών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της http://civilacademy.ucoz.org/ . Τηλ: 22510-54739, e-mail: academy@aigaion.org

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top