Select Menu

Αρέσκεται να εμφανίζεται ως δεινός καραβοκύρης, δεινός μιντιάρχης, «Κινκινάτος» για την πολιτική, ηθική και θεσμική επάρκεια της χώρας. Δυστυχώς γι’ αυτόν, το άλλοθι της σιωπής που τους καλύπτει και προστατεύει -άγνωστο γιατί- σπάει σήμερα.

Από την ίδια την 6μηνιαία έκθεση αξιολόγησης του ομίλου των επιχειρήσεων Αλαφούζου, όπου βρίσκονται ενοποιημένες οι ναυτιλιακές τους δραστηριότητες με το «όχημα»-εισηγμένη της «Καθημερινής», γίνεται σαφές ότι τα περί δεινού καραβοκύρη είναι λόγια χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Και, βέβαια, καθίσταται απόλυτα ανεξήγητη η εμμονή του Γιάννη Αλαφούζου να εμφανίζεται ως τιμητής όλων των άλλων, την ίδια ώρα που επίσημες εκθέσεις αποδεικνύουν ότι δε μπορεί να συμμαζέψει ούτε τα του οίκου του!

Στη ντουλάπα του Γιάννη Αλαφούζου κρύβονται τόσοι «σκελετοί», ώστε είναι απορίας άξιον -για τον κάθε καλά πληροφορημένο παρατηρητή- πού βρίσκει το κουράγιο (θράσος το λένε ορισμένοι) να περιφέρεται με τέτοιο ύφος ή να συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους στον οικογενειακό όμιλό με τέτοιον τρόπο. Και, βέβαια, είναι απορίας άξιον πώς ανέχονται οι μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας τις ατυχείς και άστοχες επενδύσεις στα πλοία, που επιφέρουν αναγκαστικά υπερδανεισμό και ζημιώνουν σε τέτοιο βαθμό τις εκδοτικές επιχειρήσεις της «Καθημερινής» (τις οποίες χειρίζεται ο αδελφός του, Θέμης).

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Ε.Ε.Π.Ν. είναι θυγατρική του ομίλου «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», στην οποία η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ συμμετέχει με ποσοστό 100%.

Για τη ναυτιλιακή, άρα και για την «Καθημερινή», μοιραία αποδεικνύεται η επιλογή να παραγγείλει -τον Απρίλιο του 2010, μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ακουμπά φυσικά και την ναυτιλία- τα δίδυμα πλοία από τα ναυπηγεία της Κορέας. Μια επιλογή που χρεώνεται -από όσους γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα ενδοοικογενειακά των Αλαφουζαίων- στον Γιάννη Αλαφούζο, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται (σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) να εκφράστηκε και η δυσαρέσκεια των υπολοίπων μελών της οικογένειας στο πρόσωπό του. Συγκεκριμένα, τo 2010 ο όμιλος -δια των εταιρειών του, Zenith Maritime Corporation και Bigal Shipping Corporation- παρήγγειλε την κατασκευή δύο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου, συνολικής χωρητικότητας βάρους 115.000 DWT έκαστο. Το πρώτο πλοίο παραδόθηκε στην εταιρεία την 29η Ιουνίου 2012, ενώ το δεύτερο επρόκειτο να παραδοθεί ως το τέλος Αυγούστου του 2012.

Το «Νήσος Πάρος», το δεξαμενόπλοιο που οι Αλαφουζαίοι παρέλαβαν τον Ιούνιο, έχασε 6,95 εκατ. ευρώ πριν καν ταξιδέψει (!), από υποτίμηση της αξίας του. Μεγάλη επιτυχία; Ο Γιάννης Αλαφούζος κατάφερε να χάσει 7 εκατ. ευρώ, πριν το πλοίο «πέσει» στη θάλασσα.

Σα να μην έφτανε αυτό, για να εξοφλήσει το -υποτιμημένο- τάνκερ, «Νήσος Πάρος», ο όμιλος «Καθημερινή» πήρε δάνειο 30,96 εκατ. δολ. και είδε το συνολικό δανεισμό του να αυξάνεται στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2011, από 49,14 εκατ. ευρώ στα 74,67 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία είναι επίσημα, από την ίδια την εξαμηνιαία έκθεση που υπογράφει ο πατήρ Αριστείδης Αλαφούζος, για την αποτίμηση του ομίλου του το α’ εξάμηνο του 2012. Και, βέβαια, οσονούπω έρχεται και το δεύτερο πλοίο, το δίδυμο του «Νήσος Πάρος». Αρα, και δεύτερο -τουλάχιστον αντίστοιχο- δάνειο, επιπλέον 31 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να πάρει ο όμιλος της «Καθημερινής» για να το αποπληρώσει.

Μετά από όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι -στον εφοπλιστικό χώρο- που αρχίζουν να θυμούνται την παλαιότερη, δραματική για τη φήμη των Αλαφουζαίων, ιστορία του ομολογιακού δανείου των 150 εκατ. δολ., που ανέλαβε η ιδιοκτησίας Αριστείδη Αλαφούζου Ermis Maritime Holding, για την αγορά νεότευκτων ή -έστω- από δεύτερο χέρι πλοίων. Παρά ταύτα, χρησιμοποίησε το δάνειο για να αγοράσει πέντε παλαιά πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας Glafki’s, ιδιοκτησίας του υιού Γιάννη Αλαφούζου! Μάλιστα, τελικά, ο Αλαφούζος «κούρεψε» το συγκεκριμένο ομόλογο, στο εξωφρενικό ποσοστό του 70%! Έδωσε μόλις 30 σεντς στο δολάριο.

Οι Αλαφούζοι θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους περίπου σαν μια ιδέα που κανείς δε μπορεί να αγγίξει. Η ιστορία τους όμως -η πραγματική, όχι ο μύθος που «χτίζουν» τα, ιδιοκτησίας τους, μίντια- καταγράφει μια πορεία θολή, με πολλές ατυχείς επενδύσεις, μεγάλα δάνεια και τραγικές στιγμές για όσους εμπιστεύθηκαν τις επενδύσεις τους. Αραγε, μετά το ρεπορτάζ μας, θα συγκινηθεί ο Γιάννης Αλαφούζος για να δώσει τις –απαραίτητες- εξηγήσεις για τις επιλογές του;

Και η δημοσιογραφική έρευνα του newsbomb.gr για τα έργα και τις ημέρες του Γιάννη Αλαφούζου συνεχίζεται…


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top