Select Menu

Αδυναμία δηλώνουν οι φορολογικές αρχές να να ελέγξουν τις 184 off shore εταιρείες στο Κρανίδι.

Δώδεκα μήνες από τότε που “Έθνος της Κυριακής” αποκάλυψε την υπόθεση με τις υπεράκτιες εταιρείες του Κρανιδίου το οποίο για τον λόγο αυτό πολλοί αποκάλεσαν “ελληνικό Λιχτενστάιν” , καμία εταιρία δεν έχει ελεγχθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών .. σηκώνουν τα χέρια ψηλά υποστηρίζοντας πως η αρμόδια Δ.Ο.Υ Ναυπλίου έχει μείνει μόνο με δύο υπαλλήλους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς.

Οι υποθέσεις με τις 184 offshore στο Κρανίδι όπως και ακόμη 200.000 ανοικτές φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές σχεδιάζει να παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τον χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000-2006.

Πιο αναλυτικά στη λίστα που είχε συντάξει το ΣΔΟΕ με τις 184 off shore, οι εταιρείες εμφανιζόταν να έχουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην κατοχή τους χωρίς να έχουν πληρώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων.

Είναι ενδεικτικό πως εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ έχει στην κατοχή της ακίνητα των οποίων η αξία προσεγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

Οι off shore εκπροσωπούνταν κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μικροεπαγγελματίες ή ακόμα και ανεπάγγελτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από αυτούς βρέθηκε να εκπροσωπεί 6 εταιρείες και ένας αγρότης εκπροσωπούσε συνολικά 14 εταιρείες.

Το ΣΔΟΕ έστειλε το φάκελο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ Ναυπλίου, η οποία έπρεπε να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο. Ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο, η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δήλωσε ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 εταιρείες ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Προκειμένου να “αποσυμφορηθεί” η ΔΟΥ Ναυπλίου ο υφυπυργός Οικονομικών Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ενημέρωσε τη Βουλή ότι βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν δέκα μήνες μετά τη σύνταξη του καταλόγου με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι έχουν χρέη που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ο καθένας το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 19 εκατ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ.

Την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες και τον ελεγκτικό μηχανισμό αποκαλύπτει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τις απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή

  • Ο φάκελος με τους μεγαλοοφειλέτες ανατέθηκε σε 21 ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Μαϊου έως τις 31 Αυγούστου 2012, οι 21 ελεγκτές κατάφεραν να συντάξουν 459 φακέλους με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 19,06 εκατ. ευρώ. Για αυτές τις υποθέσεις μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση.
  • Στο ίδιο διάστημα από τα 13 δις ευρώ συνολικών χρεών , εισπράχθηκαν μόλις 19.062.985 ευρώ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top