Select Menu



Η Αγκελα Μέρκελ θέλει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και αναζητά τρόπο για να επιτευχθεί αυτό, τονίζοντας σε στενούς της συνεργάτες πως «πρέπει να βρούμε λύση».
Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, εντοπίζοντας μια πιθανή λύση στην αναδιάρθρωση του παρόντος προγράμματος στήριξης: Για παράδειγμα, την αύξηση του ποσού της επόμενης δόσης, εάν απαιτηθεί με ισόποσες μειώσεις στις επόμενες δόσεις.

Αποφάσεις

«Μπορεί η Ευρώπη να αναμένει την έκθεση από την τρόικα προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης, ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της για το μέλλον της Αθήνας» υποστηρίζει το Spiegel, επικαλούμενο πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας. «Πρέπει να βρούμε λύση» φέρεται να είπε η καγκελάριος σε στενό κύκλο συνεργατών της την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος και οι σύμβουλοί της φοβούνται πως ένα Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο παρόμοιο με εκείνο της Lehman Brothers το 2008.

Οι απώλειες της Γερμανίας στην περίπτωση αυτή υπολογίζονται σε 62 δισ. ευρώ αλλά η ζημία για τη χώρα δεν εξαντλείται εκεί. Οπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό οι σύμβουλοι της Μέρκελ εκτιμούν πως το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλό με δεδομένο ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξαναγκαζόταν ενδεχομένως να σταθεροποιήσει την Ιταλία και την Ισπανία μόνο με μια «κοινή ένωση χρέους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βασική απόφαση για την Ελλάδα ελήφθη από την καγκελαρία πριν ακόμη οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεκινήσουν για την Αθήνα. Η έκθεση της τρόικας αναμένεται το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών οι Βρυξέλλες αναμένουν την απόφαση αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου το Spiegel τονίζει πως η Αγκ. Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο καθώς δεν είναι διασφαλισμένη η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου για την έγκρισή του. Αντ’ αυτού, θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί το παρόν πρόγραμμα στήριξης. Να αυξηθεί το ποσό της επόμενης δόσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και να μειωθούν αντίστοιχα τα ποσά των επόμενων δόσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top