Select Menu

Την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών για χρήση του εδάφους κρατών μελών από τη CIA για την κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας καθώς και για τις μυστικές πτήσεις με τις οποίες μεταφέρονταν..
απαιτεί το ΕΚ με ψήφισμα που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Ειδικά η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών, τονίζουν οι ευρωβουλευτές
Πέντε χρόνια πέρασαν από την πρώτη έκθεση του ΕΚ για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει πλήρως τι συνέβη.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ στις 10 Σεπτεμβρίου, οι ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα την απροθυμία των κρατών μελών να συνεργασθούν με τις έρευνες αυτές.

"Πρέπει να υπάρξει κάθε εγγύηση ανεξάρτητης και συστηματικής διερεύνησης του τι έγινε και με ευθύνη ποιού", τόνισε στη συζήτηση η εισηγήτρια, Γαλλίδα βουλευτής των Πρασίνων Hélène Flautre, συμπληρώνοντας ότι "η φαντασία των κρατών δεν έχει όριο όταν σκοπός τους είναι να κρύψουν την αλήθεια"...

Μιλώντας στην ολομέλεια, η επίτροπος Δικαιοσύνης, Viviane Reding, ζήτησε και εκείνη "ανεξάρτητη, αντικειμενική διερεύνηση σε βάθος για να αποκατασταθεί η αλήθεια".

Η διαλεύκανση του ρόλου των κρατών μελών στη δράση της CIA στην Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο όλων των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών και μίλησαν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Είναι ντροπή η άρνηση κυβερνήσεων στην Ευρώπη να ομολογήσουν στο λαό την ευθύνη τους και να αρνηθούν κάθε απολογία", τόνισε η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Sophie in t' Veld, συμπληρώνοντας πως "θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα μέχρι να αποδοθούν ευθύνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν στο όνομά μας".

"Η αποτελεσματικότητα των αντιτρομοκρατικών μέτρων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες", δήλωσε από την πλευρά της η Michèle Striffler του ΕΛΚ (Γαλλία), συμπληρώνοντας ότι "μυστικές φυλακίσεις χωρίς δίκη θα έπρεπε να είναι αδύνατον να υπάρξουν στην Ευρώπη".

Πολλοί ζήτησαν έτσι να μην ξεχασθούν τα θύματα του λεγόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και να αποδοθεί και στην περίπτωσή τους δικαιοσύνη, με τη Flautre να σημειώνει ότι "τα θύματα απαιτούν δικαιοσύνη και τη δικαιούνται".

Έτσι, η Tanja Fallon των Σοσιαλιστών (Βρετανία) ζήτησε να μην ξεχασθούν όχι μόνο τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά κει όσοι υπέφεραν και ακόμα υποφέρουν λόγω των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν στη δεκαετία που πέρασε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αντιστοίχως η Marie-Christine Vergiat (Ευρ. Εν. Αρ., Γαλλία), τόνισε ότι "πρέπει να καθαρίσουμε τα του οίκου μας και το συντομότερο, το καλύτερο".

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι όπως ο Βρετανός Timothy Kirkhope, εξέφρασαν την άποψη ότι εκθέσεις όπως αυτή δεν βοηθούν καθώς η όποια διερεύνηση πρέπει να είναι θέμα του κράτους μέλους, με βάση τις δικές του διαδικασίες"...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top