Select Menu

Η κυβέρνηση Ομπάμα σφίγγει τον κλοιό των πιέσεων γύρω από την Τεχεράνη. Στόχος να επιστρέψουν οι Ιρανοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πεισθεί το Τελ Αβίβ ότι μια επίθεση θα ήταν «πρόωρη»

Σφίγγοντας τα... λουριά μέσω ενός συνδυασμού προειδοποιήσεων από τη μία και νέων στρατιωτικών πρωτοβουλιών από την άλλη, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας μονομερούς ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στο Ιράν, ένα ενδεχόμενο το οποίο πλέον, δεδομένων των συνθηκών (με τη Συρία να φλέγεται προκαλώντας ντόμινο αναταράξεων και την Τεχεράνη να διατηρεί υψηλά τους «πυρηνικούς» τόνους), φαντάζει ολοένα πιθανότερο.

Φοβούμενος πως μια τέτοια επίθεση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, τινάζοντας στον αέρα ολόκληρη την επονομαζόμενη «πυριτιδαποθήκη του κόσμου», ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να κατευνάσει τα ισραηλινά πνεύματα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών από το Λονδίνο ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, σύμφωνα τον οποίο, μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα αποτελούσε επί της ουσίας αναποτελεσματικό πισωγύρισμα με εν δυνάμει καταστροφικές επιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να φέρει τους Ιρανούς ξανά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πείσει παράλληλα τους Ισραηλινούς πως μια επίθεση θα ήταν «πρόωρη», η κυβέρνηση Ομπάμα σφίγγει τον κλοιό των πιέσεων γύρω από την Τεχεράνη. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, οι Αμερικανοί έχουν ήδη προγραμματίσει τη διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων καθώς και την εγκατάσταση νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην περιοχή του Κόλπου. Aξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα από τις 16 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρόκειται να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη ναρκαλιευτική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στον Κόλπο.

Στο Τελ Αβίβ: Πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη επίθεσης

Βλέποντας το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να χάνει σταδιακά έδαφος και την Τεχεράνη, ως μοναδική πιστή σύμμαχο στο πλευρό του Ασαντ να απομονώνεται διεθνώς, πλέον πολλοί στις τάξεις της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας θεωρούν πως έχει έρθει η κατάλληλη ώρα για ένα μονομερές χτύπημα ενάντια στο Ιράν. Ως εκ τούτου, εδώ και μερικούς μήνες στο Τελ Αβίβ συζητείται πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο μιας μονομερούς επίθεσης ενάντια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Μάλιστα, πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τη στάση της Δύσης (Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλίας), η οποία μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να στηρίξει μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση. Ενδεικτική των ισραηλινών διαθέσεων είναι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στο θέμα ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος να σημειωθεί πως ουδέποτε τα πήγε καλά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Η διεθνής κοινότητα δεν χαράσσει μια κόκκινη γραμμή απέναντι στο Ιράν», δήλωσε, μιλώντας ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του, ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο, η Τεχεράνη «δεν πρόκειται να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εάν προηγουμένως δεν δει τη διεθνή κοινότητα να χαράσσει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή».

Μάλιστα, στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων, μία από τις, μεγαλύτερης κυκλοφορίας, ισραηλινές εφημερίδες (η «Yedioth Ahronoth») υποστήριξε με χθεσινό της δημοσίευμα πως η Ουάσιγκτον έχει προσεγγίσει κρυφά την Τεχεράνη και πως έχει καταστήσει σαφές στους Ιρανούς πως δεν προτίθεται να στηρίξει το Ισραήλ σε περίπτωση που αυτό τους επιτεθεί.

Στη γραμμή Ομπάμα και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς: «Θα φέρουν την Τεχεράνη στη θέση του θύματος»

Παίρνοντας θέση ουσιαστικά στο πλευρό της κυβέρνησης Ομπάμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έσπευσε κι αυτός χθες, με δηλώσεις του, να προσπαθήσει να συγκρατήσει το Ισραήλ. «Πιστεύω πως εάν υπάρξει μια ισραηλινή επίθεση, δυστυχώς αυτή θα στραφεί εναντίον του Ισραήλ και θα φέρει το Ιράν στη θέση του θύματος», προειδοποίησε ο Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος συνέχισε ζητώντας να ενισχυθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Με τις εν λόγω δηλώσεις του, ο Φαμπιούς εξέφρασε ουσιαστικά μια ανησυχία που μοιράζονται πολλοί στη Δύση: πως μια μονομερής επίθεση ενάντια στο Ιράν (ή μια άμεση ξένη στρατιωτική επέμβαση ενάντια στον Ασαντ στη Συρία) θα συσπείρωνε αυτομάτως τα πιο ακραία στοιχεία του μουσουλμανικού/αραβικού κόσμου. «Εάν σημειωθεί επίθεση εναντίον των Ιρανών, αυτοί θα θεωρηθούν θύματα και θα αποκτήσουν νομιμότητα στα μάτια των λαών της περιοχής», τόνισε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top