Select Menu

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 διάβασα στην έγκριτη καθημερινή εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» το παρακάτω ρεπορτάζ:«Εν έτει 2012 η χώρα μας πωλείται στους τροϊκανούς και ο Ελληνικός λαός πένεται και δυστυχεί. Εκτός των άλλων, όλα τα χρόνια που κύλησαν από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, όλοι οι Έλληνες έχουμε βιώσει στο πετσί μας την κακοδιαχείριση αυτού του σπάταλου κράτους. Η αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία του είναι διάσπαρτη σε όλη την Πρωτεύουσα και όμως αυτοί για τις ανάγκες του αδηφάγου Δημοσίου νοικιάζουν, επιβαρύνοντας το δημόσιο, κτήρια τα οποία ανήκουν σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες.Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ΟΤΕ Globe, θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου ΟΤΕ, που εδώ και χρόνια νοικιάζει τον τρίτο όροφο του επί της οδού Αγησιλάου 6-8 κτηρίου Blue Land στο Μαρούσι, στρατηγείου και ιδιοκτησίας της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου. Το γεγονός όμως, που μας θορύβησε ιδιαίτερα είναι η πληροφορία που μας μεταφέρθηκε πως 600 εργαζόμενοι στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, Λ. Κηφισίας 99, “πακετάρουν” και μετακομίζουν σε καινούργιο κτήριο στην Κάντζα, ιδιοκτησίας Μπόμπολα και του οποίου η μίσθωση θα είναι διάρκειας 30 χρόνων. Επίσης, θα μεταφερθεί η Cosmote από το κτήριο Βωβού στο Μαρούσι. Εμείς, από πλευράς μας, θα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να τοποθετηθεί επί του θέματος, τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, όσο και ο Πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Κούτρας».

Ταυτόχρονα, θυμήθηκα ένα δημοσίευμα του πολύ ενημερωμένου ισότοπου «πολιτικό σαφάρι» στις 16 Φεβρουαρίου 2012, με τίτλο: «Ο ΟΤΕ περικόπτει μισθούς των εργαζομένων για να αυξάνει το εισόδημα…της Γιάννας στο Blue Land…!!!». Πιο αναλυτικά, ανέφερε το παραπάνω άρθρο: «Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε μείωση των κερδών του, της τάξεως του 54,1% (30,2 εκατ. Ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12,6% σε 1,224 δις. Ευρώ. Εννοείται, βέβαια, ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι φυσικό ο μέσος χρήστης της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να προσπαθεί να μειώσει τους λογαριασμούς του. Πόσο μάλλον, αφού υπάρχουν νοικοκυριά που ούτε καν μπορούν να τους εξοφλήσουν, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που σταματούν να χρησιμοποιούν δεύτερο και τρίτο κινητό. Να σημειωθεί πως όλα αυτά σημειώνονται τη στιγμή που το προσωπικό του ΟΤΕ έχει υποστεί τεράστιες μειώσεις μισθών, ενώ αρκετοί υπάλληλοί του οδηγήθηκαν σε συνταξιοδότηση (στο τρίμηνο, ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε από χρέωση 97,7 εκατ. Που σχετίζεται με τη μείωση προσωπικού και τα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης). Ως γνωστόν, τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η διοίκηση του ΟΤΕ φέτος το Μάρτιο, προέβλεπαν περικοπές σε υπερωρίες και επιδόματα, καθώς και οι 120 απολύσεις στην Cosmote. Τότε μάλιστα, είχε αναφερθεί ότι το “σχέδιο ΟΤΕ” θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση, άλλωστε, στο πλαίσιο του μνημονίου, προωθούσε μειώσεις μισθών μέχρι και 25%. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο “γερματοκρατούμενος” (Ντόιτσε Τέλεκομ) ΟΤΕ παρουσιάζει αυτή την εικόνα, και κουτσουρεύει τους μισθούς του προσωπικού του, η διοίκησή του επιτρέπει κάποιες “ανεξήγητες” πολυτέλειες. Όπως, παραδείγματος χάριν, να πληρώσει ενοίκιο για την στέγαση εταιρειών του σε ιδιώτες, τη στιγμή που ο Οργανισμός διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία και έχει απεριόριστους χώρους για να διαθέσει στις θυγατρικές του. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας του, ΟΤΕGlobe, η οποία εδώ και χρόνια νοικιάζει έναν όροφο στο κτίριο των Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, Blue Land, στο Μαρούσι, δίπλα από το Ολυμπιακό Στάδιο. Γι΄ αυτό μάλιστα, ο Οργανισμός πληρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των περίπου 700.000 ευρώ το έτος. Εκεί στεγάζονται οι περί τους εκατό εργαζόμενοι της ΟΤΕGlobe. Το Blue Land το πήρε η Γιάννα (με leasing) από την Lamdaτης οικογένειας Λάτση. Η Blue Land που διαχειρίζεται το πενταόροφο κτίριο, όπου στους δύο τελευταίους ορόφους βρίσκεται και το πολυτελές γραφείο της κ. Αγγελοπούλου, διαχειρίζεται η ομώνυμη εταιρεία της οικογένειας Αγγελόπουλου. Σε αυτήν μάλιστα, πρόεδρος ήταν ο κ. Μάρτον Σίμιτσεκ, από τους στενότερους συνεργάτες της κ. Αγγελοπούλου στο “Αθήνα 2004”». http://politikosafari.blogspot.gr/2012/02/blue-land.html
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε κύκλους του ΟΤΕ, συζητείται έντονα πως το επόμενο χρονικό διάστημα, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένεται να έχει στα «χέρια της» το τελικό πόρισμα του ανεξάρτητου συμβούλου που έχει αρμοδίως εξουσιοδοτηθεί να κρίνει κατά πόσο οι προγραμματικές συμφωνίες της εταιρείας Siemens ΑΕ με τον ΟΤΕ ΑΕ (8002 – ψηφιακοποίηση δικτύου) ήταν επιζήμιες ή όχι για το ελληνικό δημόσιο. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, αναμένεται με μεγάλη αγωνία, γιατί εάν η απόφαση του ανεξάρτητου συμβούλου είναι πως δεν ήταν επιζήμια, τότε, μήπως μπει οριστική ταφόπλακα στην πολιτική διαπλοκή του δημόσιου βίου της χώρας, της οποίας οι ρίζες ξεκινούν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με την απόφαση ΚΥΣΥΜ-Βάσως Παπανδρέου για μονοπωλιακή σχέση ΟΤΕ-Siemens-Intracom, συνεχίζονται με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ’93 και ολοκληρώνονται με την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη για προγραμματικές συμφωνίες με Siemens-Intracom; Να σημειωθεί πως δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια εάν η πτώση της κυβέρνησής του προήλθε από το βρώμικο πολιτικό παρασκήνιο εκείνης της περιόδου (βλέπε παραίτηση Συμπιλίδη) ή από το Εθνικό ζήτημα της ονομασίας της γείτονας χώρας (FYROM). Η πιθανή συμφωνία, λοιπόν, μήπως θα είναι το συμπλήρωμα -το κερασάκι στην τούρτα- της καθομολογούμενης από όλα τα ΜΜΕ, ιταμής συμφωνίας, της κυβέρνησης Σαμαρά, ως προς το γνωστό, πλέον, εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, παρ΄ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας προεκλογικά είχε επανειλημμένως δεσμευθεί πως η υπόθεση του ΟΤΕ θα παραμείνει ανοιχτή; (π.χ. βλέπε διαδικτυακή συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον ισότοπο “Ενικός”).
http://www.youtube.com/watch?v=W4k1LPo2T84 (από 2:00 – 6:00)
Συνεπώς, θα έλεγα πως είναι υποχρέωση, για όλα τα παραπάνω, να υπάρξει μια δημόσια τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, από τη στιγμή που από ώρα σε ώρα αναμένονται να κλείσουν από πλευράς Κυβέρνησης, τα απάνθρωπα-ληστρικά οικονομικά μέτρα των 11,8 δις ευρώ, ή εφαρμογή των οποίων εξαθλιώνει το λαό μας και δημιουργεί στρατιές νεόπτωχων Ελλήνων. Επίσης, θεωρώ πως ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση απαντήσεως, οφείλει ο Πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Κούτρας, σε ότι από τα παραπάνω τον αφορά, διότι δεν πρέπει να ξεχνά, πως εκλέγεται προκειμένου να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων του ΟΤΕ.

του Παναγιώτη Αποστόλου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top