Select Menu

Αποφασισμένοι να βάλουν, πραγματικά αυτή τη φορά, βαθιά το νυστέρι της κάθαρσης στις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για -υπαρκτά ή ανύπαρκτα- κρούσματα διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα, εμφανίζονται η κυβέρνηση και μαζί της σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και η Δικαιοσύνη που έχει τον πρώτο ρόλο.
Η παραδοχή, εντός της περασμένης εβδομάδας, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι στο μικροσκόπιο των ερευνών του ΣΔΟΕ βρίσκονται 32 υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα - της κεντρικής σκηνής, αλλά και της Αυτοδιοίκησης-, η αποκάλυψη από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της λίστας με τους νυν και πρώην βουλευτές που έβγαλαν στο εξωτερικό μέρος των καταθέσεών τους, καθώς και το δημοσίευμα (της Real News) με τις καταγγελίες για «ξέπλυμα» κατά του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και των πρώην υπουργών κυρίων Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη (που και οι τρεις διέψευσαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους) «άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου» και κινητοποίησαν όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας.

Οι εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν ραγδαίες και από παντού φθάνουν μηνύματα για άμεση εκκαθάριση -από την Δικαιοσύνη και τη Βουλή- όλων των επίμαχων υποθέσεων που η καθυστέρηση στη διερεύνησή τους και πολύ περισσότερο η αποσιώπηση ή η συγκάλυψή τους δημιουργούν κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης σε μια πολύ κρίσιμη που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και τα νέα επώδυνα μέτρα περικοπής μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που πρόκειται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

«Έπιασαν δουλειά» οι οικονομικοί εισαγγελείς

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου που κυκλοφόρησε το «ΘΕΜΑ», στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και, μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στη Ρώμη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, να διαβιβαστούν άμεσα οι 32 υποθέσεις του ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς κυρίους Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Οι δύο αρμόδιοι για το οικονομικό έγκλημα εισαγγελικοί λειτουργοί κινητοποιήθηκαν άμεσα και μόλις τους διαβιβάστηκε η λίστα επικοινώνησαν με τον ιεραρχικά προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαο Παντελή, ο οποίος συγκάλεσε για σήμερα, Δευτέρα σύσκεψη στο μέγαρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σκοπός της σύσκεψης είναι να εξετάσουν μια μια τις υποθέσεις, να σταθμίσουν τα οικονομικά δεδομένα και να ελέγξουν εάν σε βάρος κάποιων από τους 32 έχουν δρομολογηθεί ήδη ποινικές διαδικασίες. Επιπροσθέτως οι τρεις εισαγγελικοί θα προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς η εμπλοκή βουλευτών και υπουργών θέλει «λεπτούς» χειρισμούς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Παντελής είχε παρέμβει στο θέμα της λίστας με τις υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς και είχε δώσει εντολή στους συναδέλφους του κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη να ερευνηθεί εάν όντως υπάρχει αυτή η λίστα με τα ονόματα των βουλευτών, όπως ανέφεραν τα πρώτα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία βασίζονταν στην έγγραφη απάντηση που είχε αποστείλει στη Βουλή ο κ. Σουρνάρας έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλη.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.

Ο ίδιος στην παραγγελία προς τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς υπενθύμιζε ότι εάν διαπιστώσουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, οι οποίες έχουν τελεστεί από υπουργούς, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών που επιβάλει την «αμελλητί» διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή.

Αντίθετα, σημείωνε ο κ. Παντελής, για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για την βεβαίωση του εγκλήματος «όχι όμως και εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών», καθώς προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή.

Στον Άρειο Πάγο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης που σκέπτεται ακόμη και την παραίτηση!
Στον Άρειο Πάγο θα προσέλθει σήμερα και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου να ζητήσει, όπως δήλωσε ο ίδιος, την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης με την καταγγελία εις βάρος του ιδίου και των πρώην υπουργών κυρίων Βουλαγαράκη και Λιάπη για εμπλοκή σε ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

Ο κ. Μεϊμαράκης, αν και διέψευσε τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του, δεν περιορίστηκε σε αυτά. Επικοινώνησε, κατά πληροφορίες, το απόγευμα της Κυριακής με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και τους δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί», τόσο για να αποδείξει την αθωότητά του όσο και για να μην επιβαρύνει η δική του υπόθεση το έργο της κυβέρνησης.

Η τελευταία φράση του ερμηνεύεται και ως πρόθεση παραίτησής του από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, κάτι που δεν απέκλειαν ως ενδεχόμενο στενοί του συνεργάτες εφόσον δεν υπάρξει ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης που τον αφορά.

«Απόλυτη διαφάνεια και άμεση διερεύνηση», ζητεί το ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορεί να μένει καμία σκιά σε τέτοια θέματα», έλεγαν πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την Τετάρτη η διακομματική για το «πόθεν έσχες»

Την προσεχή Τετάρτη, εξάλλου, συγκαλείται από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Θανάση Νάκο η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεσν έσχες» των βουλευτών και των οικονομικών κομμάτων, στην οποία συμμετέχουν και τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Η συνεδρίαση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς βουλευτές ζητούν την άμεση δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που ελέγχονται, έτσι ώστε να μην πέφτουν σκιές στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top