Select Menu

Μείωση άνω του 50% στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αναμένει ο ΣΕΕΠΕ λόγω αύξησης της τιμής του. Ποιο το "καπέλο" που πληρώνουν οι καταναλωτές ανά λίτρο βενζίνης.
Ο ΣΕΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν αναμονή της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο, αναμένοντας μείωση άνω του 50% στη ζήτηση κατά τη χειμερινή περίοδο.
Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου των εταιρειών επεσήμαναν ακόμη, σε ενημερωτική εκδήλωση ότι οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο "καπέλο" 12 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη εξαιτίας των "πειραγμένων" αντλιών που παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι οδηγοί, καθώς το 30% του όγκου των καυσίμων που διακινείται στην αγορά διοχετεύεται από τέτοιες αντλίες.
Σε ό,τι αφορά τους όγκους κατανάλωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Γ. Ψυχογιός, και ο αντιπρόεδρος, Γ. Αληγιζάκης, ανέφεραν ότι η πτώση σωρευτικά από το 2009 υπερβαίνει το 30%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 φθάνει στο 15%. Ήδη έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν πάνω από 2000 πρατήρια καυσίμων.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση του όγκου πωλήσεων, καθώς πολλοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τις κεντρικές θερμάνσεις και στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης.

Οι εταιρείες εμπορίας τάχθηκαν υπέρ της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που κυμαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, μεταξύ 250 και 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο πετρέλαιο κίνησης και 50 - 100 εκατομμύρια στις βενζίνες.

Πρόσθετη επιβάρυνση προκύπτει από τις "πειραγμένες" αντλίες που χρεώνουν τους καταναλωτές για 3,5% - 7 % επιπλέον ποσότητα από αυτήν που παραδίδεται πραγματικά.
Λύση στο πρόβλημα των ελλειμματικών παραδόσεων αλλά σε μεγάλο βαθμό και του λαθρεμπορίου θα δώσει η εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, με την οποία συμφωνούν όλοι οι φορείς του κλάδου.

Οι εταιρίες ζητούν, επίσης, να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που ψηφίστηκε πέρυσι και αφορούν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, ιχνηθέτηση των καυσίμων με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, κ.ά.

Ο ΣΕΕΠΕ τάσσεται, επίσης, υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών, ανεξάρτητο φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, διαφάνεια στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων και τιμωρία των εναρμονισμένων πρακτικών.

Για τις τιμές, τέλος, ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ότι για να μειωθούν θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι, καθώς τα περιθώρια κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων ακόμη και αν μηδενισθούν ο καταναλωτής δεν θα κερδίσει πάνω από 8 λεπτά ανά λίτρο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top