Select Menu



Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων οι άδειες κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη έπεσαν κατά 8,9% τον Αύγουστο, μετά από μείωση κατά 7,8% που είχαν τον Ιούλιο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτου έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, οπότε θα ήταν καλό να τις εξετάσουμε ανεξάρτητα:

Οι χώρες PIIGS είναι σταθερά στον πυθμένα (όμως τι συμβαίνει με κάποιους Σκανδιναβούς, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία?). Από τις μεγάλες αγορές, μόνο η Βρετανία και η Ελβετία (λόγω του κ. Jordan που σταθεροποίησε την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ ) βρίσκονται στη θετική περιοχή.

Η αντάρτισσα του ΔΝΤ Ουγγαρία, φαίνεται να τα καταφέρνει καλά, ενώ η δραπέτης των πακέτων διάσωσης Ισλανδία είναι το αστέρι της επιτυχίας (με συνολικά 473 νέες άδειες αυτοκινήτων τον Αύγουστο).

Κάνοντας μία ανάλυση των τάσεων εξετάσαμε τους κυλιόμενους μέσους 12 μηνών, θέτοντας τη βάση 100 στο 2007.

Οι κορυφαίες 5 αγορές σε πωλήσεις αυτοκινήτων είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία:


Η Ιταλία και η Ισπανία δείχνουν ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης αφού έχουν χάσει το 40-60% των πωλήσεων του 2007. Η Γερμανία κρατιέται καλά, αλλά δείχνει ότι θα ακολουθήσει κι αυτή τις καθοδικές ροπές της Γαλλίας. Η Βρετανία πάει πολύ καλά αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκεται σε ύφεση.

Αγορές Νο. 6-10:


Η Σουηδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και σε μικρότερο βαθμό η Ολλανδία δείχνουν να χάνουν έδαφος. Στην Ελβετία, οι καταναλωτές κερδίζουν από τις αγορές εισαγόμενων αυτοκινήτων αφού οι εισαγωγείς εκμεταλλεύονται τα συναλλαγματικά κέρδη από την πολιτική του σταθερά φτηνότερου από το ευρώ ελβετικού φράγκου.

Τέλος, υπάρχουν κι αυτές οι καλές αγορές:


Οι χώρες που στηρίχτηκαν με πακέτα διάσωσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) εμφανίζουν σταθερή τάση χειροτέρευσης. Οι χώρες που απέφυγαν τη διάσωσή τους όπως η Ισλανδία και η Ουγγαρία είχαν στην αρχή μεγαλύτερη βύθιση, αλλά από τότε βρίσκονται σε συνεχή ανάκαμψη.

Το 2011, η Γερμανία παρήγαγε 5,8 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα, από τα οποία το 77% (4,5 εκατ.) τα εξήγαγε, κάνοντας τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους το κυριότερο εξαγωγικό της αγαθό (185 δισ. ευρώ). Η Ευρώπη απορροφά το 60% από αυτές τις εξαγωγές. Περίπου το ένα τέταρτο από τις εξαγωγές της Γερμανίας πάει στη Βρετανία, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο κλάσμα πάει σε Κίνα και Ταϊβάν μαζί.

Συμπέρασμα: Η βαριά εξαρτώμενη από τις εξαγωγές της γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δείχνει να είναι ευάλωτη στην οικονομική υποχώρηση που σημειώνουν σημαντικές γι’ αυτήν αγορές.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top