Select Menu

Στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μέτρα σκληρότερα και από τα αναμενόμενα συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Το «πακέτο» περνάει τώρα προς έγκριση στα χέρια της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει περικοπές δαπανών 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. Από τις δαπάνες, τα 7,2 δισ. προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η συμφωνία με την τρόικα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί στο μεσοδιάστημα έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα, που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα, αναμένεται να αρχίσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα διατυπώσουν επιφυλάξεις και θα ζητήσουν αύξηση των πιο σκληρών μέτρων, που αφορούν μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας η τρόικα φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση νέες ριζικές αλλαγές στα εργασιακά. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας βρίσκεται ακόμη μια φορά στο στόχαστρο, καθώς η τρόικα ζητά την κατάργηση των τριετιών που αυξάνουν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο των μέτρων θα υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές και ρυθμίσεις σε αποζημιώσεις, ωράριο εργασίας, βάρδιες και ημερήσια ανάπαυση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή τις αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων, καθώς ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν κλειδώσει.

Τα μέτρα που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τα βασικά μέτρα για το 2013-2014 περιέχουν κλιμακωτές περικοπές συντάξεων, αυξήσεις στα όρια ηλικιών συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, κατάργηση των δώρων και αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο υπό τη μορφή ενός νέου τύπου εργασιακής εφεδρείας. Μεταξύ άλλων το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει εκτός από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δώρα, επιδόματα, περιστολή δαπανών σε όλο το δημόσιο τομέα και σημαντικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού θα καταργηθεί το αφορολόγητο και θα φορολογούνται με συντελεστή 30 ή 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος τους. Διασώζονται τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία. Κατά 30 ευρώ μειώνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:

Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη
Κόβεται 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο
Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
Περικοπή ειδικών μισθολογίων 5%-20%
Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (αργάτες, ανασφάλιστοι, δικαιούχοι εποχικών επιδομάτων ανεργίας)
Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα
Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ
Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%
Καταργούνται τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους στους χώρους εστίασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα
Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα
Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά
Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top