Select Menu

Το κεφάλι του κοριτσιού γέρνει πίσω, το στόμα της ανοιχτό σε μια κραυγή πόνου. Εκείνη δεν αισθάνεται τίποτα. Είναι ένα χάλκινο γλυπτό που συμβολίζει τον πόνο των 10.000 ή περισσοτέρων παιδιών σε όλο τον κόσμο που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του '50 και του '60 που υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό, και συνεχίζουν να το κάνουν, ως ενήλικες.

Επειδή οι μητέρες τους πήραν το περιβόητο φάρμακο θαλιδομίδη, γεννήθηκαν χωρίς τα πόδια ή τα χέρια ή με σμικρυθέντα άκρα, όπως "Το Άρρωστο Παιδί" από χαλκό. Μερικά γεννήθηκαν κουφά και τυφλά, κάποια με καμπυλωτές σπονδυλικές στήλες ή με καρδιακή και εγκεφαλική βλάβη.

Το ηρεμιστικό που δε χρειαζόταν συνταγή γιατρού (over-the-counter tranquilizer) χαιρετίστηκε ως ένα θαυματουργό φάρμακο, όταν κυκλοφόρησε στα τέλη του 1950. Κατασκευαστής του, η Chemie Grünenthal, μια μικρή γερμανική εταιρεία σχετικά νέα στην φαρμακολογία, το εμπορεύτηκε επιθετικά σε 46 χώρες, με την εγγύηση ότι «θα μπορούσε να δοθεί με απόλυτη ασφάλεια σε έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τη μητέρα και το παιδί." Τα τέσσερα χρόνια που ήταν διαθέσιμο στην αγορά, οι γιατροί το χορηγούσαν ως ένα μη τοξικό αντίδοτο για την πρωινή αδιαθεσία και αϋπνία-και πουλιόταν κατά εκατομμύρια.

Για σχεδόν μισό αιώνα, η ιδιωτική εταιρεία ήταν σιωπηλή και μυστικοπαθής για την επική τραγωδία που δημιούργησε γιατί είχε τεράστιο κέρδος. Ακόμη όταν πριν από την επίσημη διάθεση του στην αγορά, η σύζυγος ενός υπαλλήλου της, γέννησε ένα μωρό χωρίς αυτιά, η Chemie Grünenthal αγνόησε την προειδοποίηση. Μέσα σε δύο χρόνια, εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη Δυτική Γερμανία έπαιρναν το φάρμακο σε καθημερινή βάση.

Όμως, από τις αρχές του 1959, άρχισαν να έρχονται εκθέσεις στην επιφάνεια ότι το φάρμακο ήταν τοξικό, με τα αποτελέσματα πολλοί ενήλικες να πάσχουν από περιφερειακή νευρίτιδα που βλάπτει το νευρικό σύστημα. Δεδομένου ότι τα κέρδη συνέχιζαν να εισρέουν, η Chemie Grünenthal υπέκρυψε την πληροφορία, δωροδοκώντας γιατρούς και πιέζοντας επικριτές και ιατρικά περιοδικά για χρόνια. Ακόμα και όταν ένας αυστραλιανός γιατρό συνέδεσε τη θαλιδομίδη με τις παραμορφωμένες γεννήσεις το 1961, χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για αποσύρει η εταιρεία να το φάρμακο. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι πλήγηκαν 100.000 έγκυες γυναίκες, προκαλώντας τουλάχιστον 90.000 αποβολές και χιλιάδες παραμορφώσεις στα μωρά που επέζησαν.

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία ότι η θαλιδομίδη προκάλεσε αποβολές και γενετικές ανωμαλίες, η Chemie Grünenthal για πολλά χρόνια αγωνιζόταν να μην δώσει την αποζημίωση που αναλογούσε σε μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στη φροντίδα και εξακολουθεί να το κάνει και σήμερα. Τα θύματα λένε οι πληρωμές της εταιρείας είναι γελοίες και δυσανάλογες με το πραγματικό κόστος της φροντίδας που απαιτείται για αυτούς που είναι σοβαρά παραμορφωμένοι.

Το 1970 η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο για τα θύματα και δόθηκε μόνιμη νομική ασυλία στη Γερμανία σε αντάλλαγμα. Όταν τα χρήματα του ταμείου τέλειωσαν, η γερμανική κυβέρνηση έκανε αντισταθμιστικές πληρωμές, και το 2009 η Grünenthal χρηματοδότησε το ταμείο με ένα εφάπαξ κληροδότημα των 50 εκατομμυρίων - περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια. (Αλλού στον κόσμο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμή αιτήματα και απαιτήσεις.)


Πέρα από τη νομισματική αποκατάσταση, τα θύματα και οι οικογένειές τους χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερο από πέντε δεκαετίες για μια συγγνώμη. Όμως, στις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Harald Stock, πήγε έξω από τα γραφεία της στο Stolberg για να αποκαλύψει το χάλκινο γλυπτό του κοριτσιού που υποφέρει και να ζητήσει συγγνώμη από όλα τα θύματα, τις πληγωμένες οικογένειές και τους επιζώντες. Ειλικρίνεια του ήταν έκδηλη. «Ζητάμε συγγνώμη για ότι για σχεδόν 50 χρόνια δεν είχαμε βρει έναν τρόπο για να σας πλησιάσουμε ως άνθρωπο σε άνθρωπο," είπε ο Stock. "Σας ζητούμε να θεωρήσετε τη μακρά σιωπή μας ως ένα σημάδι του σοκ που προκάλεσε τη μοίρα σας σε εμάς."

Με ένα χαμόγελο προόδου και κοντοξυρισμένο κεφάλι, ο γεννημένος στο Freiburg στέλεχος είχε προσληφθεί το Ιανουάριο του 2009, μετά από τη συνταξιοδότηση του Sebastian Wirtz, της έκτης γενιάς για να διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση. Το «εμείς» στο λόγο του για τη συγχώρεση που αναφερόταν στην εταιρεία. Αλλά στην ανακοίνωσή του Stolberg δεν αναφέρθηκε κανένα μήνυμα από την οικογένεια Wirtz - ή κανενός άλλου εν ζωή ακόμα που προήδρευσε στα σιωπηλά χρόνια της θαλιδομίδης. Τα θύματα αναστατώθηκαν επειδή η απολογία της εταιρείας δεν είναι αρκετή για τις βαριές περιπτώσεις θυμάτων που χρειάζονται δια βίου φροντίδα.

Προσθέτοντας και άλλο στη σκοτεινή σκιά πάνω από την εταιρεία, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι, στα αμέσως μεταπολεμικά χρόνια, μια γκαλερί καταζητούμενων και καταδικασμένων Ναζί, μαζικοί δολοφόνοι, που είχαν ασκήσει την επιστήμη τους στα διαβόητα στρατόπεδα θανάτου, κατέληξαν να δουλεύουν στη Grünenthal και ασχολήθηκαν άμεσα στην δημιουργία της θαλιδομίδης. Είχαν να προσφέρουν τη γνώση και οι δεξιότητες που είχαν αναπτύξει σε πειράματα στα οποία καμία πολιτισμένη κοινωνία δε θα μπορούσε ποτέ να παραβλέψει. Σε αυτή την εταιρεία, που ήταν αδιάφορη στα δεινά και οι οπαδοί της είχαν την άθλια φιλοσοφία ότι η ζωή είναι φτηνή, δημιουργήθηκε και κατασκευάστηκε η θαλιδομίδη.

Το Stolberg η πόλη της οικογένειας Wirtz, είναι ένα σύμπλεγμα ελκυστικών κτιρίων που στέκονται ήρεμα σε μια καταπράσινη κοιλάδα γύρω από ένα μεσαιωνικό κάστρο στα ανατολικά προάστια του Άαχεν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο αέρα της ευμάρειας οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Andreas Augustus Wirtz τον 19ο αιώνα. Ευλαβικά Καθολική, η οικογένεια Wirtz είναι για δεκαετίες ο πυλώνας της κοινωνίας του Άαχεν, και στη φιλανθρωπία τους έχει συμπεριλάβει μια νέα στέγη στο αυτοκρατορικό καθεδρικό ναό της πόλης, που χτίστηκε από τον Καρλομάγνο το 786. Σήμερα η εταιρεία έχει παγκόσμια εμβέλεια, με θυγατρικές σε 26 χώρες. Απασχολεί 4.200 άτομα σε όλο τον κόσμο και έχει έσοδα που προσεγγίζουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ως επί το πλείστον από τα παυσίπονα. Προϊόντα από τη θυγατρική της για άρωματα, «Maurer & Wirtz», περιλαμβάνουν επωνυμίες όπως τη Tabac 4711, ενώ η θυγατρική της «Dalli-Werke» επικεντρώνεται σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού.


Μετάφραση newsgem μέσω πηγή

Δείτε και σχετικά άρθρα που έχουμε αναδημοσιέυσει για να συνειδητοποιήσετε ότι "και ο χορός....καλά κρατεί" αρκεί να εισπράττει η Γερμανία με όλα τα μέσα και ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα
Η «μυστική» Γερμανία του Σόιμπλε
Απόσπασμα 
... Όλοι μαζί στο κόλπο. Μαζί με τους βιομηχάνους προστατεύτηκαν και οι "επιστήμονες" του ναζιστικού καθεστώτος ...Όλοι μαζί μπήκαν στην "κολυμπήθρα του Σιλωάμ" και έγιναν το επιχειρηματικό ή το επιστημονικό δυναμικό της μεταπολεμικής Γερμανίας. Όσοι δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθούν, είτε ως "επιχειρηματίες" είτε ως "επιστήμονες", γιατί ήταν απλοί εγκληματίες, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τόσο όσο χρειαζόταν, ώστε να μην φυλακιστούν και να ζήσουν ελεύθεροι — έστω και κρυπτόμενοι. Αυτή είναι η τευτονική Δικαιοσύνη και —όπως θα δούμε σε άλλο σημείο— αυτή έγινε και η "αχίλλειος πτέρνα" της γερμανικής φυλής. Η Δικαιοσύνη, η οποία φτιάχτηκε, για να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των Γερμανών, έγινε η αιτία, για να υποταχθεί ο γερμανικός λαός σε ξένους κατακτητές ...

 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top