Select Menu

Επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικά μέτρα-σοκ που θα επιβαρύνουν όλους τους φορολογουμένους «φέρνει» το νέο σκληρό «πακέτο» μέτρων, οι βασικοί άξονες του οποίου συμφωνήθηκαν χθες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και τελούν υπό την αίρεση της τρόικας.
Στην επώδυνη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και άνω για άθροισμα κύριας και επικουρικής, τα κοινωνικά επιδόματα, τα ειδικά μισθολόγια, τις αποδοχές στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα εξετάζονται η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15%, η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς και συνταξιούχους με προστατευόμενα τέκνα και επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30% ή 35% για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Με τα νέα μέτρα, επισπεύδεται επίσης η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ενώ βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι συνολικές παρεμβάσεις για τη διετία 2013 - 2014, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κατά 11,7 δισ., ανέρχονται σε περίπου 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. αναμένεται να προέλθουν από περικοπές δαπανών ενώ τα 3 δισ. από παρεμβάσεις στο «μέτωπο» της φορολογίας. Από το σύνολο των μέτρων περίπου τα 7,5 δισ. αναμένεται να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2013, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες το βράδυ πως οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο σύνολο των μέτρων ανέρχονται περίπου σε 6,5 - 7 δισ.


Στο τραπέζι φόρος 15% στους τόκους των καταθέσεων

Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 19% από 20% και των μερισμάτων από 25% σε 19% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνσης. Την ίδια ώρα για να συμπληρωθεί το φορολογικό πακέτο των 3 δισ. ευρώ στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις «σοκ», όπως η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% που ισχύει σήμερα σε 15% και την κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για κάθε προστατευόμενο παιδί. Σήμερα το πρόσθετο αφορολόγητο ποσό ανέρχεται στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το δεύτερο και στα 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Σε περίπτωση που καταργηθούν τα αφορολόγητα για τα παιδιά μία οικογένεια μισθωτών με δύο παιδιά, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο τουλάχιστον 400 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει πρόσθετα έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά από τις αλλαγές της φορολογικής μεταρρύθμισης τα «καθαρά» έσοδα υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές αλλαγές προβλέπουν:

1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα ανέλθει στο 30% ή στο 35%. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί, με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι».

2. Οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα τηρούν υποχρεωτικά βιβλία και στοιχεία. Θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Ωστόσο εξετάζεται ο συντελεστής να είναι χαμηλότερος από 35%. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%.

3. Με νέα φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ διατηρείται ενώ τα φορολογικά κλιμάκια περιορίζονται από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να «προσγειωθεί» στην περιοχή του 30%.

4. Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου κίνησης.

5. Αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα.

6. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση που ανέρχεται σήμερα στο 23% με ταυτόχρονη καταβολή τέλους στα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα.

Μαρία Βουργάνα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top