Ο εσωτερικός διάλογος στη Γερμανία για το εάν και κατά πόσον η Ελλάδα πρέπει η όχι να παραμείνει στο ευρώ περιορίζεται στις οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος, ενώ θα όφειλε να συμπεριλάβει και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα --της λεγόμενης "Grexit"--, ανέφεραν στελέχη του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι ορισμένα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού αμφιβάλλουν για το κατά πόσον θα ήταν σώφρον να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη και ίσως σηματοδοτήσουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση από μέρους του Βερολίνου, παρά την σκληρή ρητορική που έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η αποτυχία της κυβέρνησης της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους του δανεισμού της βάσει του μνημονίου έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς πολιτικούς και έχει οδηγήσει στελέχη της συμπολίτευσης να καλέσουν επανειλημμένα να υπάρξει έξοδος της χώρας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Όμως ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στην Μπούντεσταγκ, είπε σήμερα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο, πέραν των καθαυτό χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διαστάσεων» του προβλήματος, ανέφερε ο Μάιστερ.
«Απλώς κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Μάιστερ, υπογραμμίζοντας την εγγύτητά της με την Μέση Ανατολή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, όπως επίσης και με ακόμη εύθραυστες περιοχές των Βαλκανίων.
Οι δηλώσεις του Μάιστερ απηχούν αυτές άλλου ενός εξέχοντος στελέχους της CDU, του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το Σαββατοκύριακο ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σοβαρές, ανεπιθύμητες συνέπειες στη νότια Ευρώπη.
Η έξοδος θα προκαλούσε «αστάθεια σε μια χώρα-μέλος του NATO. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει με δισεκατομμύρια την Ελλάδα σε ένα τέτοιο σενάριο», υποστήριξε ο Λάσετ. «Εδώ κρίνονται πολλά περισσότερα από απλώς το ερώτημα εάν η Ελλάδα εκπληρώνει ή όχι τα κριτήρια» του μνημονίου για τον δανεισμό της, πρόσθεσε.
Τόσο ο Λάσετ όσο και ο Μάιστερ επέμειναν ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπου η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτο χρόνο, οφείλει να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές και τις άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.
Ωστόσο οι τοποθετήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι το Βερολίνο ενδεχομένως αποδειχτεί πιο ευέλικτο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι σε περίπτωση που η Αθήνα δεν κατορθώσει έγκαιρα να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, εκτιμά το Ρόιτερς.
Στην επίσκεψή του στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από την Γερμανία και τους άλλους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη να δώσουν στην κυβέρνησή του περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, λόγω του βάθους της ύφεσης που αντιμετωπίζει, αν και η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετώπισε μάλλον ψυχρά το αίτημα.
Η Μέρκελ επέμεινε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας πριν από την έκθεση της Τρόικας, τον Οκτώβριο.
Η καγκελάριος κάλεσε τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να κατεβάσουν τους τόνους στις επικρίσεις τους προς την Ελλάδα. Παρ΄ όλ΄ αυτά, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ της CSU είπε ότι αναμένει η Ελλάδα να έχει εγκαταλείψει το ευρώ ως το 2013.
Αλλά αρκετοί παράγοντες στις χρηματαγορές μοιάζουν πλέον να διαφωνούν, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς, υπενθυμίζοντας ότι σε έρευνά του αυτόν τον μήνα 45 από τους 64 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησαν πως αναμένουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον, από 35 στους 64 σε προηγούμενη παρόμοια έρευνα τον Μάιο.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.