Select Menu

Στη διακοπή της καταβολής των συντάξεων σε 2.731 ομογενείς δικαιούχους τους ΟΓΑ που γεννήθηκαν ή κατάγονται από χώρες εκτός Ε.Ε. και οι οποίοι δεν απογράφησαν εντός των καθορισμένων ημερομηνιών προχωρά από τον επόμενο μήνα ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, μετά από εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση. 

Ο κ. Βρούτσης ο οποίος, χθες, παρέδωσε στον αντιεισαγγελέα Αθανάσιο Κατσιρόδη σωρεία σημαντικών στοιχείων τα οποία έχουν προκύψει από τους ελέγχους των τελευταίων μηνών, ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα προωθηθούν όλες οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε από το 2013 και μετά να μην υπάρχει κανένα παράνομα χορηγούμενο επίδομα ή σύνταξη-«μαϊμού».

Κυρώσεις

Ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα μετά από τις ηλεκτρονικές και άλλες διασταυρώσεις εντοπίζονται μεγάλα δείγματα παραβατικότητας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόσθεσε, θα έχουν εντοπιστεί άπαντες και θα τους έχουν καταλογιστεί όσα προβλέπει ο νόμος (οι δικαιούχοι–«μαϊμού» θα κατηγορηθούν για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και οι εμπλεκόμενοι επίορκοι υπάλληλοι για απιστία στην υπηρεσία). Στο φάκελο με τα στοιχεία τα οποία παρέδωσε ο κ. Βρούτσης στον αντιεισαγγελέα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις από όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες φαίνεται ότι οι δικαιούχοι, παράτυπα, λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και συντάξεις.

Έρχεται ρύθμιση

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι σύντομα θα καταθέσει μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση με βάση το περιεχόμενο της οποίας θα υπάρχει μια ήπια μεταχείριση για όλους όσοι σήμερα λειτουργούν κάτω από αυτό το παραβατικό καθεστώς, υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν -με πρωτοβουλία τους- να εισπράττουν τα παράνομα προνοιακά επιδόματα ή τις συντάξεις και, φυσικά, θα επιστρέψουν πίσω όσα έχουν λάβει. «Το πάρτι που γινόταν μέχρι σήμερα θα τελειώσει οριστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Στη μακρά λίστα με τα παράνομα χορηγούμενα επιδόματα και συντάξεις εντάσσονται και τα ευρήματα τα οποία προέκυψαν μέσα από τις διαδικασίες απογραφής των δικαιούχων του ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της καταγραφής των συνταξιούχων ομογενών, ανασφάλιστων υπερηλίκων οι οποίοι έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την περιοχή της Αμπχαζίας, την Τουρκία και την Αίγυπτο, διαπιστώθηκε ότι δεν προσήλθαν να απογραφούν 2.731 άτομα (το 14% του συνόλου). Μετά από εντολή του κ. Βρούτση, στους δικαιούχους αυτούς θα διακοπεί η καταβολή της σύνταξης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2012.

«Μαύρη» εργασία

Παράλληλα με τους ελέγχους στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εντείνονται και οι «καταδρομικές επιχειρήσεις» των αρμόδιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων εργαζομένων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, κατά την περίοδο αυτή. Χθες, από το ΙΚΑ έγινε γνωστό ότι οι άνδρες της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) μαζί με στελέχη του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μόνο τις τελευταίες εβδομάδες εντόπισαν:

1) 87 ανασφάλιστους από το σύνολο των 191 εργαζομένων σε 50 επιχειρήσεις στην Κέρκυρα (ποσοστό 46%),
2) 713 ανασφάλιστους σε σύνολο 1.643 εργαζομένων σε 350 επιχειρήσεις στην Κρήτη (43%),
3) 407 ανασφάλιστους σε σύνολο 1.418 εργαζομένων σε 207 επιχειρήσεις στη Ρόδο.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top