Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ τονίζει πως ενώ ζητούσε επιπλέον υπαλλήλους στην υπηρεσία, όχι με πρόσληψη, αλλά με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, το αίτημα του ουδέποτε έγινε δεκτό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Δεν ξέρω τι συνέβαινε. Ζητούσα επιπλέον υπαλλήλους για να κάνω τη δουλειά μου και δεν έρχονταν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Διώτης θεωρούσε ότι η υπηρεσία του μπορούσε να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και να έχει αποφασιστικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε κρίσιμους τομείς όπως το λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου, οι έλεγχοι στα σκάφη και τα καύσιμα καθώς και οι μεγάλες φορολογικές υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο ζητούσε συνεχώς από τους προϊσταμένους του να στελεχωθεί το ΣΔΟΕ με περισσότερους υπαλλήλους. Οι διαδικασίες μάλιστα είχαν ξεκινήσει κάποια στιγμή αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Όπως λέει χαρακτηριστικά, ζητούσε 120 υπαλλήλους και είχε ζητήσει να εκδηλώσουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αν ενδιαφέρονται να εργαστούν για το ΣΔΟΕ. Παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από 200 υπαλλήλους, αλλά οι διαδικασίες πάγωσαν χωρίς δικαιολογία.
Ζει και βασιλεύει η φοροδιαφυγή
Αντίστοιχη εξέλιξη είχε και το αίτημα του για αύξηση των «Ράμπο του ΣΔΟΕ» που ασχολούνται με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ζήτησε να μετακινηθούν 20 υπάλληλοι που κρίθηκαν ανεπαρκείς στο έργο τους, σε άλλες υπηρεσίες και να αποσπαστούν στο ΣΔΟΕ 30 φρέσκοι και πιο αδιάφθοροι υπάλληλοι. Και πάλι όμως δεν έγινε τίποτε.
Όπως λέει ο κ. Διώτης «η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει», σε τομείς όπως το πετρέλαιο και τα τσιγάρα. Γι' αυτό ζητούσε την ενίσχυση του προσωπικού του ΣΔΟΕ και γι' αυτό είχε φτάσει να κάνει συμφωνία με πολυεθνική καπνοβιομηχανία για την προμήθεια -με συγχρηματοδότηση- ενός ειδικού σκάνερ αξίας 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο μπορεί να εντοπίζει τα λαθραία τσιγάρα. «Δεν γνωρίζω τι απέγινε η συμφωνία» αναφέρει και σημειώνει ότι τα διαφυγόντα κέρδη από τους φόρους στα τσιγάρα ανέρχονται σε «πολλά δισεκατομμύρια, αν και το ακριβές ποσό είναι απροσδιόριστο».
Όσον αφορά δεν τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (άνω των 300.000 ευρώ), είχε πει στην τελευταία συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο ότι εκκρεμούν 1006 υποθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν ταχύτατα αν ενισχυόταν το ΣΔΟΕ με προσωπικό. Μέσα σε ένα με δύο μήνες «θα υπήρχε άμεση απόδοση εμβασμάτων δύο ή τριών εκατ. ευρώ» είχε τονίσει.
Μαύρο πολιτικό χρήμα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ. Διώτη ότι το ΣΔΟΕ είχε βάλει στο στόχαστρο πέντε νυν βουλευτές για υποθέσεις που αφορούσαν σε ξέπλυμα «μαύρου πολιτικού χρήματος». Ειδικότερα, είχε ζητήσει εδώ και τρεις μήνες, όπως λέει στην εφημερίδα, να ανοίξουν οι λογαριασμοί δύο πρώην υπουργών, δύο πρώην βουλευτών και πέντε νυν βουλευτών, ανάμεσά τους και μια βουλευτής για την οποία υπήρχαν καταγγελίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Διώτης εκπαραθυρώθηκε ενώ βρισκόταν σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και λάμβανε οδηγίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έμαθε τα νέα της αντικατάστασής του από την γραμματέα του, που το άκουσε στις... ειδήσεις. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο εφοριακός Στέλιος Στασινόπουλος από τη Μεσσηνία, ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του CD με 400 golden boys...
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.