Select Menu

Τα αντηλιακά προϊόντα θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν στο μέλλον ώστε να προστατεύουν όχι μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και από τις υπέρυθρες ακτίνες που μεταφέρουν θερμότητα.

Αμερικανοί ερευνητές τροποποίησαν για λογαριασμό του Πενταγώνου τη βαφή με την οποία καμουφλάρουν το πρόσωπό τους οι στρατιώτες -η νέα φόρμουλα, έδειξαν τα πειράματα, προστατεύει το πρόσωπο ακόμα και από τη θερμότητα των εκρήξεων.

Οι βαφές για καμουφλάζ που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός είναι εύφλεκτες, αφού περιέχουν κερί και έλαια καθώς και ένα εντομοκτόνο που ονομάζεται Deet και πιάνει φωτιά πολύ εύκολα.

Οι βαφές αυτές μόνο προστασία δεν προσφέρουν στην περίπτωση εκρήξεων, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία στο γύρω περιβάλλον μέχρι τους 600 βαθμούς -περίπου τη θερμοκρασία στην οποία καίγεται ένα τσιγάρο. Ο θερμικός παλμός της έκρηξης μπορεί να έχει μικρή διάρκεια, μόλις δύο δευτερόλεπτα, ακόμα κι αυτό όμως αρκεί για να κάψει το ανθρώπινο δέρμα.

Στο βίντεο του περιοδικού New Scientist, η αριστερή πλάκα θερμαίνεται πολύ πιο αργά χάρη στη νέα βαφή



Οι δοκιμές στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Μισισιπί έδειξαν ότι, ακόμα κι αν η θερμοκρασία φτάσει τους 600 βαθμούς, η νέα βαφή προστατεύει το δέρμα έως και για 15 δευτερόλεπτα, πριν αρχίσουν τελικά να εμφανίζονται ήπια εγκαύματα πρώτου βαθμού.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας στη Φιλαδέλφεια, το μυστικό της νέας φόρμουλας είναι ότι έχει αντικαταστήσει με πυρίτιο τον άνθρακα στη βάση της βαφής. Σε αντίθεση με τον άνθρακα, το πυρίτιο ανακλά την υπέρυθρη ακτινοβολία της θερμότητας και γι΄αυτό δεν αναφλέγεται.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για την ανάπτυξη μιας άχρωμης βαφής για πυροσβέστες και ελπίζουν να δημιουργήσουν στο μέλλον πυρίμαχες βαφές για υφάσματα.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top