Select Menu

Γράφει ο Β. Βιλιάρδος*

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "La Rebubblica", λόγω της ύφεσης, καθώς επίσης της ανασφάλειας για το μέλλον της χώρας, ξένα και εγχώρια κεφάλαια την εγκαταλείπουν μαζικά - συνολικά 1 τρις €, ποσόν περίπου ανάλογο με το 50% του ΑΕΠ της, μέσα σε δύο μόλις χρόνια. 

"Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές πουλούν μαζικά ομόλογα του δημοσίου, ενώ δεν χρηματοδοτούν πια τις τράπεζες μας", αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Τα κεφάλαια των ξένων στις ιταλικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 18%, ενώ οι εκροές καταθέσεων έφτασαν στα 400 δις €, σε σχέση με το 2007. 

Παράλληλα, η έξοδος κεφαλαίων από την Ιταλία λαμβάνει νέες μορφές, αφού από τις αρχές του έτους η οικονομική αστυνομία της χώρας έχει κατασχέσει 41 εκ. € - μετά από ελέγχους στα σύνορα, από άτομα που προσπαθούσαν να τα μεταφέρουν αδήλωτα στο εξωτερικό (78% περισσότερα από το 2011). 

Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία επιδιώκει την ψήφιση ενός νέου πτωχευτικού νόμου για τις τράπεζες της - έχοντας κρατικοποιήσει ενδιάμεσα κάποια ιδρύματα, τα οποία κινδύνευαν, λόγω διαφόρων σκανδάλων, με χρεοκοπία. Η τεράστια έκθεση των τραπεζών της στην Α. Ευρώπη ίσως αποδειχθεί μοιραία για τη χώρα, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπους διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης που προβλέπεται.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία, η αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ συνεχίζεται ακάθεκτη - με την ΕΚΤ, στην οποία "ξεφορτώνονται" μαζικά τα ομόλογα του Νότου, να αποτελεί αφενός μεν το τελευταίο προπύργιο της Ευρωζώνης, αφετέρου μία βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της (στην οποία η Γερμανία πατάει επάνω και με τα δύο πόδια της, αδυνατώντας να την αποφύγει).


*Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Έχει εκδώσει τρία βιβλία της σειράς «Η κρίση των κρίσεων», τα έσοδα των οποίων ενισχύουν την ιστοσελίδα www.casss.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top