Select Menu

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έφτασε την Πέμπτη στην Τεχεράνη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση, το 1979.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας την άφιξη του Μόρσι στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της ιρανικής πρωτεύουσας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.


Από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Αιγύπτου ο Μόρσι δεν έχει αναφερθεί στο θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών, όμως έχει επισημάνει πως θα επιδιώξει μια περισσότερο ισορροπημένη εξωτερική πολιτική.

Ο Μόρσι θα παραδώσει στο Ιράν την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, αλλά δεν θα έχει συναντήσεις με Ιρανούς ηγέτες.

«Αυτή η σύντομη επίσκεψη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη σύνοδο των Αδεσμεύτων» τόνισε ο Γιάσερ Αλι, εκπρόσωπος του Μόρσι, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στην ομιλία του στη σύνοδο των Αδεσμεύτων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τόνισε πως είναι «ηθικό καθήκον» η υποστήριξη του συριακού λαού κατά του «καταπιεστικού καθεστώτος» της Δαμασκού. 

Ο Μόρσι απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στη Συρία και κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του Μόρσι η συριακή αντιπροσωπεία στη σύνοδο αποχώρησε από την αίθουσα, μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόσθεσε πως οι Σύροι αξιωματούχοι αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν ο Μόρσι μίλησε για καταπιεστικό καθεστώς.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε πως η αιματοχυσία στη Συρία δεν θα σταματήσει χωρίς «αποτελεσματική παρέμβαση».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top