Select Menu

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «ΧΟΥΡΙΕΤ» ο Άσαντ όχι μόνο επέτρεψε στο PKK να δρα από τη συριακή επικράτεια εναντίον της Τουρκίας, αλλά έχει δώσει διαταγή για τον εξοπλισμό του. Αυτό προκύπτει από απόρρητη έκθεση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής η οποία στάλθηκε και στην τουρκική Αστυνομία.

Οι κατηγορίες του καθεστώτος της Συρίας για την Τουρκία και τη στάση που κρατάει στην επίθεση που δέχεται η Δαμασκός από τη Δύση, συνεπικουρούμενη από αραβικά σουνιτικά καθεστώτα, δεν θα μπορούσαν να μείνουν μόνο στα λόγια, όπως εξάλλου παγίως συμβαίνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως μεταδίδει ο ισραηλινός ιστοχώρος «debka» γνωστός για τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με «ειδικές» υπηρεσίες, αλλά σύμφωνα με ορισμένους και με θύλακες της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Άσαντ αντέδρασε στη δολοφονία των ανώτατων στελεχών του καθεστώτος με τον συνήθη στην περιοχή τρόπο, με άξονα τους Κούρδους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Άσαντ επέτρεψε στις ανταρτικές δυνάμεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, πιο γνωστού ως PKK, να φτιάξει βάσεις στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, ενώ ήδη έχουν συρρεύσει στην περιοχή μεγάλος αριθμός ανταρτών!

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρεις είναι οι άμεσες συνέπειες της πρωτοβουλίας του Μπασάρ Αλ Άσαντ:

Η πρώτη είναι ότι με τον τρόπο κατευνάζει τους 2-3 εκατομμύρια Κούρδους της Συρίας (10% του συνολικού πληθυσμού), ώστε να μην ενταχθούν οι κουρδικές πόλεις στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος. Η συμμαχία με το PKK το οποίο γνωρίζει ότι οι συμπατριώτες του Κούρδοι της Συρίας απολαμβάνουν ευρύτατης αυτονομίας, αυξάνει το κίνητρο εκμετάλλευσης της συγκυρίας για να πετύχει τη βελτίωση της θέσεως των Κούρδων της Τουρκίας, δημιουργώντας περαιτέρω πονοκεφάλους στην Άγκυρα.

Κατορθώνει να απελευθερώσει στρατεύματα τα οποία διατηρούσε στις κουρδικές περιοχές για παν ενδεχόμενο, τα οποία και θα στρέψει σε πιο κρίσιμα μέτωπα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους αντικαθεστωτικούς μαχητές.

Η Άγκυρα που αποτελεί τη χώρα που φιλοξενεί τη διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) αντιμετωπίζει πλέον μία στρατηγική απειλή στο νότιο τμήμα της και όσο το συριακό στράτευμα δεν θα ηττάται, τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα για την Άγκυρα, αφού πλέον η αξιοποίηση της αποκαλούμενης από τους Τούρκους ως «κουρδικής τρομοκρατίας» εντάσσεται επισήμως πλέον στη στρατηγική εξίσωση στην περιοχή.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top