Select Menu

Το Σεπτέμβριο θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Τρόικας, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα προετοιμάσει την τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν» σχολίασε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί.

Μέχρι τότε, πρόσθεσε, η ευρωζώνη και η Ελλάδα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Αύγουστο.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα με περισσότερα χρήματα, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Επίτροπο, οι εταίροι της χώρας πρέπει να την βοηθήσουν περισσότερο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Έχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα μόνη της. «Αν κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί, τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Αλμούνια.

ΔΝΤ: «Η ΕΚΤ να δεχτεί κούρεμα του ελληνικού χρέους»

Την ίδια ώρα, την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους ζητά από την ΕΚΤ το ΔΝΤ, τονίζοντας πως μόνο έτσι θα αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σε έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη αναφέρεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επηρεάζει ακόμη και σήμερα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθιστώντας την επιφυλακτική στο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP), ώστε να μην τεθεί ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απωλειών από τις αγορές κρατικού χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία της.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στην ίδια έκθεση το Ταμείο προειδοποιεί την ΕΚΤ ότι οι προσπάθειες να μειώσει το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς, αν δεν αποδεχθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Αποδεχόμενη απώλειες, η ΕΚΤ θα απορροφήσει μέρος του ελληνικού χρέους, βοηθώντας την επιστροφή του προγράμματος σε σωστό δρόμο, ενώ η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να δοθεί τραπεζική άδεια στον EFSF, παρά τη μέχρι τώρα αντίθεση της Φρανκφούρτης και τις συνεχιζόμενες ενστάσεις του Βερολίνου. «Νομίζω ότι υπάρχουν επιχειρήματα γι' αυτό» δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν και άλλες απόψεις, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μία συνεχιζόμενη συζήτηση».

Το να δοθεί τραπεζική άδεια στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ώστε να έχει πρόσβαση στην απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ, είναι μία από τις βασικές θέσεις της Γαλλίας. Η ΕΚΤ, όμως, την έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε στην ουσία χρηματοδότηση των κυβερνήσεων μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top