Select Menu

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ φιλοδοξούν να εξαπολύσουν στην ατμόσφαιρα σωματίδια θειικού άλατος σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν κατά πόσο ο πλανήτης μπορεί να ψυχρανθεί με τεχνητά μέσα, δηλαδή με αμφιλεγόμενες τεχνικές γεωμηχανικής. Πριν από λίγους μήνες, ανάλογη προσπάθεια στη Βρετανία ματαιώθηκε, καθώς οι επιστήμονες δεν πήραν το "πράσινο φως" από τους χρηματοδότες τους.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ομάδα ερευνητών υπό τους μηχανικούς Ντέιβιντ Κιθ και Τζέιμς ’ντερσον σκοπεύουν να ψεκάσουν την ανώτερη ατμόσφαιρα με σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως επιχειρώντας να προσομοιάσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη. Όπως διευκρινίζουν στην πρότασή τους, για το πείραμα θα χρησιμοποιήσουν ένα αερόστατο, το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 25.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, στο Νιου Μέξικο των ΗΠΑ.

Οι έως σήμερα προταθείσες μέθοδοι γεωμηχανικής, με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, βασίζονται συνήθως στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα ή στον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο παγιδεύει θερμότητα. Μια τέτοια λύση ωστόσο έχει πολλούς πολεμίους και στην επιστημονική κοινότητα εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερα δεινά. Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης κατέδειξαν ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της βροχόπτωσης σε πολλές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.

"Στόχος μας δεν είναι να αλλάξουμε το κλίμα, αλλά πολύ απλά να ερευνήσουμε τη διαδικασία σε μικρή κλίμακα", ξεκαθαρίζει ο Κιθ μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. "Ο άμεσος κίνδυνος είναι πολύ μικρός". Ο ερευνητής, που παράλληλα διευθύνει το ίδρυμα ερευνών γεωμηχανικής του Μπιλ Γκέιτς, διευκρινίζει ότι η πολυπλοκότητα της στρατόσφαιρας είναι αδύνατο να αναπαραχθεί μέσα σε ένα εργαστήριο, γι' αυτό και το πείραμα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για βελτιώσεις στα μοντέλα που δείχνουν πώς ένας μεγαλύτερης κλίμακας ψεκασμός θα μπορούσε να μεταβάλει το στρώμα του όζοντος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα σωματίδια θειικού άλατος επηρεάζουν και το χλώριο στην ατμόσφαιρα, δίνοντάς του μια μορφή που επιδρά καταστροφικά στο όζον, το αέριο που προστατεύει τον πλανήτη από μέρος της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας. Ο Δρ. Αντερσον τονίζει στους New York Times ότι στο συγκεκριμένο πείραμα δεν θα χρησιμοποιηθούν "δεκάδες ή εκατοντάδες κιλά" σωματιδίων, όπως γράφει ο Guardian. "Το όλο θέμα είναι να αποφύγουμε τη χρήση ποσοτήτων από οποιαδήποτε ουσία μπορεί να καταστρέψει το στρώμα του όζοντος", υπογραμμίζει.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top