Εντός της ημέρας αναμένεται να «κλειδώσουν» οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει τη ΔΕΗ ενώ ο ΟΠΑΠ δεν θα είναι στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων. Την ίδια ώρα, στις καλένδες παραπέμπονται δυο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις Σαμαρά προκειμένου να μην απειληθεί η ενότητα της κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα καταργηθεί τελικά ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια ενώ δεν θα προχωρήσει η σύσταση της εξεταστικής για την πορεία της χώρας προς το Μνημόνιο.
Το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός στη Βουλή, εξετάστηκε κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών εταίρων (Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης) και πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε νεότερη συνάντηση των τριών εκπροσώπων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το θέμα της ΔΕΗ συζητήθηκε διεξοδικά και δεν αποκλείεται να ενταχθεί σε ένα πακέτο μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων, αφού προηγηθεί η κατάτμησή της σε επιμέρους εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχουν ενστάσεις και από το ΠΑΣΟΚ, οπότε το ζήτημα δεν έχει κλείσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοινός τόπος για τους κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).Επιπλέον θα τρέξουν και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ, για την οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και εντός της ΝΔ.
Επιπλέον οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στην αποδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση μεγάλων έργων, στη διαμόρφωση νέου φορολογικού νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην κατάργηση ή συγχώνευση 60 οργανισμών, στη αξιοποίηση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την παροχή κινήτρων – όπως η αμνηστία – για την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, την προώθηση του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού.
Εκτός κεντρικού πλάνου θα βρεθούν σχεδόν όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε αγκάθια για την κυβερνητική συνεργασία. Η συζήτηση για τα εργασιακά δεν αναμένεται να κλείσει σήμερα, ενώ δεν θα τεθεί θέμα κατάργησης του νόμου για την απόκτηση ιθαγένειας, που έθετε προεκλογικά μετ' επιτάσεως η ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Λαζαρίδης πρότεινε να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά των αλλοδαπών σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με τη γέννησή τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος. Ωστόσο, οι κ. Σκανδαλίδης και Χατζησωκράτης αντέδρασαν και αντιπρότειναν το όλο θέμα να το εξετάσει μια διακομματική επιτροπή στο μέλλον.
Εκτός προγραμματικού πλαισίου μένει το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, που επίσης έθετε προεκλογικά η ΝΔ, αν και στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι το θέμα παραμένει ανοικτό.
Δεν συζητήθηκε επιπλέον το θέμα εκλογικού νόμου, που αποτελούσε αρχική επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ, ενώ όσον αφορά τον έλεγχο του πόθεν έσχες θα προωθηθεί με νόμο ο έλεγχος για όσους διετέλεσαν μέλη των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων (από το 1974) και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, όπως είχε εξαγγείλει η ΝΔ.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.